Η προσέγγιση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα μέσα ενημέρωσης ήταν ανάλογη μ’ εκείνη που είχαν για τους θεσμούς και τις ανεξάρτητες Αρχές: ή μαζί μας ή εναντίον μας. Ο στόχος τους λοιπόν ήταν διπλός: να εξουδετερωθούν τα μέσα που τους ασκούσαν κριτική και να ενισχυθούν εκείνα που τους υποστήριζαν.

Το πρώτο σκέλος δεν ευοδώθηκε από επιτυχία. Παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν, «ΤΑ ΝΕΑ» έμειναν όρθια και το MEGA βρίσκεται ξανά στις επάλξεις. Αυτοί που απαξιώθηκαν πλήρως στη συνείδηση του ελληνικού λαού, αντίθετα, είναι όσοι φωτογραφίζονταν χαμογελώντας ειρωνικά με την πρώτη σελίδα αυτής της εφημερίδας, όσοι προσπάθησαν να στήσουν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όσοι κράδαιναν οργισμένα «ΤΑ ΝΕΑ» στη Βουλή και όσοι μιλούσαν για «βοθροκάναλα».

Από την άλλη πλευρά, οι αποκαλύψεις που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας δείχνουν πώς η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε με πλάγιους τρόπους, αλλά και με εικονικά τιμολόγια, να χρηματοδοτήσει φιλικά της μέσα. Ο «Λευκός Οίκος», όπως αποκαλούνταν το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε πάση θυσία έναν ισχυρό και αδίστακτο προπαγανδιστικό μηχανισμό για να προωθεί τα συμφέροντά του, να κατασκευάζει εχθρούς και να καλλιεργεί την πόλωση.

Τυφλωμένοι από την εξουσία, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ νόμιζαν πως κυβερνούσαν μια χώρα χωρίς συνταγματικούς ελέγχους. Γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τα ακηδεμόνευτα μέσα ενημέρωσης και ο σκεπτόμενος λαός δεν θα τους επέτρεπαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Και τώρα εισπράττουν τα επίχειρα.