Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ένα από τα ουσιαστικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι επιδόσεις της εξαρτώνται σε μεγάλο και κρίσιμο βαθμό από δραστηριότητες οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε εξωγενείς παράγοντες και απρόβλεπτες διαταραχές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τουριστική δραστηριότητα, η συμβολή της οποίας, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εθνική παραγωγή. Ωστόσο, σε συνθήκες αβεβαιότητας όπως αυτές που προκαλεί η πανδημία, η συρρίκνωση της συνεισφοράς του τουριστικού προϊόντος, μολονότι απευκταία, φαντάζει μάλλον εύλογη και είναι εν πολλοίς ανεξάρτητη από τις όποιες εγχώριες κρατικές ή ιδιωτικές προσπάθειες, καθότι οι διαμορφούμενες από την πανδημία συνθήκες επηρεάζουν την απόφαση για ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών ανεξάρτητα από την τιμή ή την ποιότητά τους.
Ετσι, λοιπόν, έρχεται στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο η ανάγκη αναδιάρθρωσης της εγχώριας παραγωγής, ούτως ώστε η τελευταία να καταστεί όχι μόνο πιο ανταγωνιστική, αλλά κυρίως λιγότερο ευάλωτη σε εξωγενείς διαταραχές. Μόνο έτσι η οικονομία μας θα είναι περισσότερο προστατευμένη και πιο ανθεκτική στην επόμενη κρίση που με απόλυτη βεβαιότητα θα έρθει κάποια στιγμή.
Κάθε παραγωγική αναδιάρθρωση, ωστόσο, προκειμένου να πετύχει την ανακατανομή των παραγωγικών πόρων στην οποία και αποσκοπεί, χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη. Και εδώ, μολονότι θα ακουστεί παράδοξο, η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας, καθώς πυροδότησε διεργασίες, σε επίπεδο ΕΕ, σχετικά με τη δημιουργία του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα φημολογούμενα ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά, χαρακτηριστικά τού υπό ίδρυση Ταμείου, η ελληνική οικονομία θα έχει στη διάθεσή της τα επόμενα χρόνια σημαντικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωσή της.
Οι πόροι αυτοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και επαγγελματισμό, που μόνο ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός μπορεί να εγγυηθεί. Θα πρέπει να προκριθούν επενδυτικά σχέδια που θα αποσκοπούν όχι μόνο στην αναβάθμιση των συμβατικών υποδομών, αλλά κυρίως στον «πράσινο» και «ψηφιακό» μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μπορέσει αφενός να συμβαδίσει με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και αφετέρου, έστω και την ύστατη στιγμή, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής.
Στον βαθμό που οι πόροι αυτοί χορηγηθούν στη χώρα μας με τη μορφή κυρίως επιχορηγήσεων θα αποτελέσουν κυριολεκτικά μάννα εξ ουρανού και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις μιας σημαντικής ευκαιρίας για τη χώρα μας. Μιας ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί, μιας ευκαιρίας που ίσως είναι η τελευταία...
Ο Γιώργος Οικονομίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.