• Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο Β’ και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.
  • Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η Αγία Σοφία πυρπολείται και κτίζεται εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β’ (εγκαίνια το 415). Ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα.
  • Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισίδωρου του Μιλήσιου, οι οποίοι συνδυάζουν τον ρυθμό της ορθογώνιας βασιλικής και του περίκεντρου ναού με τρούλο. Ετσι γεννήθηκε ο νέος ρυθμός, η βασιλική με τρούλο. «Το θαυμαστό στην Αγία Σοφία είναι ο τρούλος. Δεν φαίνεται να στηρίζεται πουθενά, αλλά μοιάζει ως να κρέμεται από τον ουρανό με χρυσή αλυσίδα. Οταν εισέρχεται κανείς στην εκκλησία για να προσευχηθεί, αισθάνεται ότι το κτίσμα αυτό δεν είναι έργο ανθρώπινης δύναμης. Η ψυχή υψώνεται προς τον ουρανό» γράφει ο Προκόπιος στο «Περί κτισμάτων». Για την ολοκλήρωση εργάστηκαν επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες.Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537.
  • Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453, με αυτοκράτορα τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ΙΑ’.
  • Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε τέμενος, ενώ το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ τη μετέτρεψε σε μουσείο.
  • Από το 1985 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ