Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να απειλεί να στείλει τον στρατό στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων για να επιβάλει «τον νόμο και την τάξη», όπως ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ τόνισε χθες πως δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. «Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές μονάδες σε ρόλο επιβολής του νόμου θα πρέπει να είναι μόνο η ύστατη λύση και μόνο σε πολύ επείγουσες και ακραίες καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση τώρα», τόνισε ο Εσπερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, αναφέροντας πως για αυτή τη στιγμή είναι προτιμητέα η χρήση της Εθνοφρουράς. Το βράδυ της Δευτέρας, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Εθνοφρουρά θα πρέπει να «κυριαρχήσει στους δρόμους» αλλιώς θα επικαλεστεί τον νόμο του 1907 περί Εξέγερσης προκειμένου να στείλει στρατιωτικές μονάδες στις πολιτείες όπου γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «εκτός ελέγχου» την κατάσταση στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική μεγαλούπολη χρειάζεται τη βοήθειά του για να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις. Χθες, χιλιάδες άτομα αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει από τις 8 το βράδυ ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις που σημαδεύθηκαν και από λεηλασίες, καθώς και από τον θάνατο ενός άντρα από αστυνομικά πυρά στο Μπρούκλιν. Πάντως, σε άλλες πόλεις τα πνεύματα φαίνεται να ηρεμούν σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στο Χιούστον, τόπο καταγωγής του Τζορτζ Φλόιντ, περισσότερα από 60.000 άτομα διαδήλωσαν στη μνήμη του ειρηνικά, ενώ μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν και στην Καλιφόρνια και στην Τζόρτζια. Η κηδεία του Φλόιντ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος, πάντως, φαίνεται να νοιάζεται μόνο για το γόητρό του. Ετσι, παρότι η χώρα φλέγεται, εκείνος προσπαθεί να πείσει ότι δεν κρύφθηκε στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου, όπως αναφέρθηκε, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του. «Δεν πήγα εκεί. Δηλαδή πήγα αλλά ήταν για λίγο, περισσότερο έμοιαζε με επιθεώρηση. Πήγα δυο-τρεις φορές, όλες για επιθεώρηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε έπειτα από παρότρυνση των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών.

Κάποιοι άλλοι, όπως η επικεφαλής της αστυνομίας στο Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας, απευθύνουν έκκληση  για «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» στην αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο ρατσισμός, ενώ ζητούν και απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος από αστυνομικούς καθώς και όλων των πρακτικών όπως αυτή που οδήγησε στον θάνατο τον Φλόιντ. Η Σερελίν Ντέιβις έκανε αυτές τις δηλώσεις μαζί με δύο άλλους ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας χθες σε εκπομπή του ABC, τονίζοντας: «Τα αισθήματα που βλέπουμε να εκφράζονται στους δρόμους των πόλεων όλης της χώρας έρχονται από παλιά και είναι δικαιολογημένα. Υπάρχουν χρόνια και χρόνια συστημικού ρατσισμού στην επιβολή του νόμου».