Με τους αγώνες Πορτιμονένσε – Ζιλ Βισέντε και Φαμαλισάο – Πόρτο επανεκκινεί σήμερα το πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Οι Αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς οι οργανωμένοι οπαδοί της Πόρτο ενημέρωσαν πως περίπου 300 μέλη τους θα ακολουθήσουν την ομάδα τους στο γειτονικό Βίλα Νόβα ντε Φαμαλισάο για να ενισχύσουν τους Δράκους.  

Ωστόσο οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην περιοχή δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση περισσότερων των είκοσι ατόμων ενώ υπάρχει περιορισμός και στη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Οι οπαδοί ζητούν από τις Αρχές να τους αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να μπορούν να υποστηρίζουν την ομάδα τους εν μέσω πανδημίας.  

Η επανεκκίνηση του πορτογαλικού ποδοσφαίρου περιβάλλεται από καχυποψία καθώς η κυβέρνηση ζήτησε από τη λίγκα, τους συλλόγους και τους παίκτες να αναλάβουν την ευθύνη για τις συνέπειες της επιστροφής στα γήπεδα. Μεταξύ άλλων τους ζήτησε να «αναλάβουν τον κίνδυνο μόλυνσης» και να «φέρουν την ευθύνη» όλων των πιθανών συνεπειών που σχετίζονται με την ασθένεια και τους «κινδύνους για τη δημόσια υγεία».  

Οι Αρχές ήθελαν όλα τα παραπάνω να είναι υπογεγραμμένα από τους εμπλεκόμενους, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τους παίκτες.

Εντέλει η Ενωσή τους έφτασε σε συμφωνία με την κυβέρνηση η οποία προβλέπει πως οι παίκτες και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συμμορφωθούν με τα μέτρα που απαιτούνται για την επιστροφή στη διοργάνωση.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε επιστροφή του πορτογαλικού πρωταθλήματος στο τέλος Μαΐου, αλλά υπήρξε καθυστέρηση μιας εβδομάδας, χρόνος που απαιτήθηκε για την αυστηρή επιθεώρηση των γηπέδων αλλά και για την υποβολή σε εξετάσεις όλων των επαγγελματιών που συμμετέχουν στους αγώνες.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Πρωτοπόρος της βαθμολογίας είναι η Πόρτο με έναν βαθμό διαφορά από την Μπενφίκα που υποδέχεται αύριο την Τοντέλα.