Παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, ενώ έως τις 15 Ιουνίου ισχύει και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη ευρωπαίων πολιτών.

Με σειρά αεροπορικών οδηγιών (notams) η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις και εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19.

Ειδικότερα, όσον αφορά την υποχρεωτική προληπτική καραντίνα, προβλέπεται ότι μέχρι και τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Ελληνες που έρχονται από το εξωτερικό, θα πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικό, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΕΣΤ. Επίσης, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου το υποχρεωτικό τεστ και η καραντίνα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA).

Η λίστα του EASA ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν, καθώς εάν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης.

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΠΑΡ. Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς για τον συνωστισμό στη νυχτερινή Αθήνα – και όχι μόνον – καθώς συχνά οι θαμώνες δεν κρατούν την απόσταση ασφαλείας, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί η χαλάρωση αυτή. Οι αρμόδιοι φορείς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων στην περίπτωση που δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Εντούτοις, προτεραιότητα στο… μικροσκόπιο των ειδικών έχουν οι κλειστοί πληθυσμοί και το άνοιγμα του τουρισμού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. «Στους κλειστούς πληθυσμούς – όπως είναι οι Ρομά – υπάρχει μια δυσκολία τήρησης των μέτρων, συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό, εξαιτίας της διαφορετικής κουλτούρας. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι η είσοδος των τουριστών. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν, όμως ακόμη και το τεστ δεν θα μας εξασφάλιζε στο 100% – για παράδειγμα, θα μπορούσε ο έλεγχος να διεξαχθεί στην περίοδο επώασης του ιού», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.