Με την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων στις 22 Ιουνίου 2020 ολοκληρώνεται η επιστροφή στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης. Η επανέναρξη της λειτουργίας των ποινικών ακροατηρίων, λόγω του κόσμου που συγκεντρώνεται, αποτελούσε και τον μεγαλύτερο «γρίφο» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τελικά όμως, με τη σύμφωνη γνώμη και των αρμοδίων του ΕΟΔΥ, αποφασίστηκε ότι μπορούν υπό αυστηρά μέτρα να επαναλειτουργήσουν, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι άμεσα θα επανεκκινήσουν και όλες οι μεγάλες ποινικές δίκες, όπως αυτή για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων προβλέπεται: Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, συνηγόρους και διαδίκους, διαθεσιμότητα αντισηπτικών σε όλους τους χώρους, τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων, και καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα 20-25 άτομα με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.

Πάντως, νομικοί κύκλοι διατυπώνουν εύλογες αμφιβολίες για το πόσες ποινικές δίκες μπορούν να διεξαχθούν στην πράξη, καθώς σε πολλά δικαστήρια δεν μπορούν να τηρηθούν τα οριζόμενα όρια από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς οι αίθουσες είναι πολύ μικρές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, διεξάγονται κανονικά όλες οι επείγουσες ποινικές δίκες.