Οι ΠΑΕ δυσκολεύονται να φτάσουν σε συμφωνίες με τους παίκτες για μειώσεις στα συμβόλαια: η μόνη ομάδα που έφτασε σε συμφωνία, χωρίς μάλιστα να το διατυμπανίσει, είναι ο Ολυμπιακός, αλλά από τη στιγμή που η διοίκησή του αποφάσισε οι μειώσεις που θα γίνουν να είναι οι ελάχιστες αυτό ήταν εύκολο. Οι υπόλοιποι μοιάζουν να δυσκολεύονται να μιμηθούν τον Ολυμπιακό, δηλαδή να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους παίκτες.

Εχει ενδιαφέρον η πρόταση του ΠΑΟΚ, που έγινε γνωστή χθες. Η αρχική πρόταση της διοίκησης στους παίκτες ήταν μια μείωση της τάξης του 30%. Οι παίκτες την αρνήθηκαν. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν φαίνεται να προκρίνεται μια μείωση αποδοχών των ποδοσφαιριστών γύρω στο 25%, που μπορεί να είναι μικρότερη ανάλογα με την επίτευξη στόχων. Αν, λέει, η ομάδα εξασφαλίσει μια θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, η μείωση θα είναι κατά 30% μικρότερη, περίπου 20%. Αν τελικά η ομάδα καταφέρει να περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τουλάχιστον, θα επιστραφεί ένα 20% της μείωσης επιπλέον, ενώ αν τελικά οι παίκτες καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, τότε δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις φετινές αποδοχές τους. Φυσικά, αν κερδίσουν το Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να τους γίνει και αύξηση…

Οι ομάδες προσπαθούν να μετακυλίσουν τη ζημιά στις επόμενες σεζόν. Ειδικά για τον ΠΑΟΚ, που έχει προβλήματα και με το Financial Fair Play, αυτό είναι απαραίτητο. Αλλά τέτοιου είδους προτάσεις μπορεί οριακά να δεχτούν όσοι έχουν συμβόλαια και δεν πιστεύουν πως μπορεί να βρουν καλύτερα αν βγουν στην αγορά. Παίκτης με σοβαρές φιλοδοξίες είναι δύσκολο να δεχτεί κάτι τέτοιο. Και φυσικά παίκτης που ψάχνει ομάδα είναι απίθανο να συζητήσει να υπογράψει με κλιμακωτές αποδοχές.

Στην πραγματικότητα, πλην του Ολυμπιακού, οι μεγιστάνες μεγαλομέτοχοι των ομάδων ψάχνουν συνέταιρους…