Το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. που πρότεινε η Κομισιόν δείχνει πως αυτή τη φορά η Ενωμένη Ευρώπη είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι πρέπει για να θωρακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία – στην ουσία για να προστατεύσει τους ευρωπαίους πολίτες από την οικονομική κρίση που ήρθε ως συνέπεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομίας. Ολοι φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλέον πως κοινωνική προστασία δεν μπορεί να υπάρξει εάν παραταθεί η ύφεση σε βάθος χρόνου. Και αυτό είναι το νόημα του πακέτου σωτηρίας: να επιταχυνθούν οι χρόνοι για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η Ενωμένη Ευρώπη έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι καθυστερεί στη λήψη των αποφάσεων ή ότι εγκλωβίζεται στην αδράνεια εξαιτίας των εθνικών συμφερόντων που πολλές φορές υπερτερούν του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος. Πολλές φορές, η κριτική αυτή δεν είναι άδικη. Παραγνωρίζει όμως το γεγονός πως η ίδια η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης είναι προϊόν συμβιβασμών και πως οι εθνικές κυβερνήσεις λογοδοτούν στους πολίτες τους. Τίποτε επομένως δεν μπορεί να αποφασίζεται στην τύχη και ερήμην των περιορισμών που επιβάλλει η ίδια η φύση της ΕΕ.

Είναι βέβαια οι συνθήκες αυτές που κλονίζουν την πίστη των Ευρωπαίων στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Οπως όμως αποδεικνύεται και από τη χθεσινή πρόταση της Κομισιόν, τα πράγματα για τους Ευρωπαίους θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς την ΕΕ. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Ελληνες, τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς, αλλά για κάθε πολίτη αυτής της ηπείρου.