Την ατζέντα της «σύγχρονης, «έξυπνης» σοσιαλδημοκρατίας» έβαλε στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου η Φώφη Γεννηματά. Η εισήγησή της περιείχε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και μια διάθεση «ανοίγματος» σε αδρανείς κεντροαριστερές δυνάμεις: «Σ’ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Εχοντας κλείσει τα αφτιά τους στις σειρήνες της εξουσίας, μακριά από την ανάγκη μιας προσωρινής «καρέκλας». Τους απλώνουμε το χέρι, για να έρθουν κοντά μας».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως στόχος τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπονόμευση της αυτονομίας του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και της «ποιότητας της αντιπολίτευσης» που ασκούν. Με μια μικρή αναδρομή στις περασμένες εβδομάδες, η Γεννηματά τόνισε πως «κανείς δεν δικαιούται να πει ότι κρυφτήκαμε ή ότι κάναμε κριτική από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να «υφαρπάξει το κεντροαριστερό λεξιλόγιο», σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί «ρητορικά και προσχηματικά μεταλλαγμένη», την ώρα που λαμβάνει «αποσπασματικά μέτρα» για τη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει», σχολίασε για την αξιωματική αντιπολίτευση. «Με σημάδια κόπωσης από τον βυζαντινισμό και τα εσωτερικά πυρά, χωρίς πυξίδα, με νέα Ζάππεια και εμπόριο ελπίδας, προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του να μιμηθεί μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το χαλαρό κλίμα της συνεδρίασης αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις των στελεχών όλων των πλευρών, καθώς η αντιπολιτευτική τακτική του προηγούμενου διαστήματος καταγράφηκε ως θετική. Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου ζήτησε εξειδίκευση των προτάσεων, ενώ ο Θόδωρος Μαργαρίτης τη σταδιακή επαναφορά του κόμματος στην «εν σώματι» πολιτική. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΚΙΔΗΣΟ τόνισε πως η σωστή πολιτική άφησε μεν καλή γνώμη στους opinion makers και πρέπει τώρα να διαχυθεί με συγκεκριμένο πολιτικό και επικοινωνιακό σχέδιο. Από την πλευρά του, υπογραμμίζοντας την απόφαση για αυτόνομη πορεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως δεν είναι κακό ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ «να λιμπίζονται» το Κίνημα Αλλαγής όσο εκείνο δεν λοξοκοιτάει.

«ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ.  Η παρουσία της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Πολιτικό Συμβούλιο έδωσε την ευκαιρία και των πρώτων συζητήσεων για τη δημιουργία του Ινστιτούτου που θα συνδεθεί με το Κίνημα Αλλαγής. Οι προετοιμασίες σταμάτησαν για λίγο, λόγω της πανδημίας, όμως όλα δείχνουν πως το (ακόμα υπό διαμόρφωση) Ινστιτούτο θα παράσχει επιστημονική υποστήριξη σε έναν κύκλο συζητήσεων στον δρόμο προς τη Συνδιάσκεψη, με επίκεντρο την παιδεία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και τη δημόσια υγεία μετά τον κορωνοϊό. Για το ΔΣ, υπό τη Χριστοφιλοπούλου, από πολιτικά στελέχη ακούγονται, μεταξύ άλλων, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ το επιστημονικό συμβούλιο προετοιμάζεται και στόχος είναι να συμμετάσχουν σ’ αυτό πρόσωπα επιστημονικού κύρους που έχουν δεσμούς με την Κεντροαριστερά.