Το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» δεν θα κριθεί μόνο από το περιεχόμενο αλλά και από την αξιοπιστία του. Η αντιπολίτευση κρίνει ασφαλώς και ελέγχει την κυβέρνηση. Συγχρόνως όμως κρίνεται από τους πολίτες και από τα μέσα ενημέρωσης. Σε μία δημοκρατία καμία πολιτική δύναμη δεν μένει στο απυρόβλητο. Η ίδια η δημοκρατία είναι μια διαδικασία συνεχούς κρίσης και ελέγχου όπου κρίνονται ακόμη και οι κρίνοντες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Και αυτή, μεταξύ άλλων, είναι να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στην κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση είναι μια οιονεί κυβέρνηση. Και πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες, να αναλάβει το τιμόνι της χώρας. Πρέπει να είναι έτοιμη όχι μόνο ως προς την ιδιότητά της του ελέγχου της εξουσίας αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις διακυβέρνησης – και να είναι σαν έτοιμη από καιρό.

Η εκπόνηση του προγράμματος που παρουσίασε χθες στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο πλαίσιο αυτό μια άσκηση ετοιμότητας αλλά και μια πράξη που συνεπάγεται ευθύνες απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Η εποχή της ανεύθυνης αντιπολίτευσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όπως έχει περάσει και η εποχή των πονηρών πολιτευτών. Ο γνώμονας πλέον δεν είναι τα παχιά λόγια, αλλά το συμφέρον της χώρας και η θωράκισή της απέναντι σε κάθε κίνδυνο.