Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οταν ο γάλλος φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά έγραφε το περίφημο βιβλίο για το «πανεπιστήμιο άνευ όρων» (L' Université sans conditions) δεν θα φανταζόταν - ούτε στα πιο άγρια όνειρά του - ότι κάποιοι στην Ελλάδα θα πρότειναν - κακώς κατά τη γνώμη μου - να κάνουν οι Σχολές τον Ιούνιο... λόγω ιού, πτυχιακές εξετάσεις «με διαδικτυακό τρόπο».
Και θα ήθελα να διατυπώσω καλόπιστα τους παρακάτω προβληματισμούς μου.
1. Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις η Ελληνική Πολιτεία - και ορθά - «ακυρώνει» την εκπαιδευτική καραντίνα και οι μαθητές της Γ' Λυκείου από τις 11 Μαΐου θα κάνουν μαθήματα με «φυσική παρουσία».
Ωστόσο, αναρωτιέμαι το εξής πράγμα:
Η χορήγηση ενός πτυχίου λ.χ. από μια Νομική ή από μια Ιατρική Σχολή δεν είναι το ίδιο σοβαρή υπόθεση (όπως και οι Πανελλαδικές), ώστε να απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση η διενέργεια των εξετάσεων με φυσική παρουσία και όχι με έναν αδιαφανή και εν πολλοίς αναξιόπιστο διαδικτυακό τρόπο;
Και φυσικά με την τήρηση των μέτρων της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» (Social distancing);
2. Τα διαδικτυακά ή online μαθήματα ήταν μια έσχατη λύση ανάγκης, αφού η ανθρωπότητα πέρασε μια από τις πιο φρικτές κρίσεις, αλλά δεν είναι δυνατό να τα εμφανίζουμε ως το νομοτελειακό μέλλον των Πανεπιστημίων...
Γιατί είχαν και έχουν τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς: Η σύνδεση με το Internet διακόπτεται συχνά, άλλοι φοιτητές μπορούν να τα παρακολουθήσουν άνετα και άλλοι πολύ δύσκολα, ειδικά έξω από αστικά κέντρα κ.λπ. (ΙΕΕΕ, Due to Coronavirus Outbreak, Faculty Start Shifting to Online Learning).
Ομως, όλα αυτά τα φαινόμενα εκκολάπτουν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα: Δηλαδή της ανισότητας πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία!
Είναι δυνατό λοιπόν κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις να κάνουμε σοβαρές πτυχιακές εξετάσεις; Πέραν των νομικών προβλημάτων τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν (παρέμβαση από hackers, υποκλοπή ερωτήσεων ή ασκήσεων κ.λπ.);
Και όταν μάλιστα - λόγω του ιού - ήταν και οι βιβλιοθήκες κλειστές και δεν ήταν δυνατό να γίνουν ούτε καν οι φοιτητικές εργασίες (οι οποίες θα έδιναν μια εικόνα στον καθηγητή για τις ικανότητες των φοιτητών του);
Το συμπέρασμα; Ή θα γίνουν «με φυσική παρουσία» οι πτυχιακές εξετάσεις (με όρους ασφαλείας) ή καλύτερα να δοθεί η δυνατότητα για «διπλή εξεταστική» από τις 20 Αυγούστου (πάλι με φυσική παρουσία), όταν η αξιολόγηση για τη διάδοση του ιού θα είναι ακόμη καλύτερη.
Εάν η ηλεκτρονική διδασκαλία είναι το αναπόφευκτο μέλλον των Πανεπιστημίων, τότε η χαρισματική αίγλη εμπνευσμένων δασκάλων (όπως ο Μανωλεδάκης ή ο Μάνεσης) θα έχει θλιβερά ενταφιαστεί!
Και η ανιδιοτελής πνευματικότητα θα έχει χαθεί στα Τάρταρα!
Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ