Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι έξω από τον κόσμο αυτό. Κάτι που πιθανόν θα συνεχίσει να ισχύει μετά την εκτόξευση χθες άλλης μιας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι ρώσοι αστροναύτες Ανατόλι Ιβανίσιν και Ιβάν Βάγκνερ και ο αμερικανός Κρις Κάσιντι αναχώρησαν χθες  από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα μείνουν για έξι μήνες. Είχαν ήδη τεθεί σε καραντίνα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, εδώ και εβδομάδες, όμως όπως συνηθίζεται, πριν από την εκτόξευση θα μπορούσαν να μιλήσουν από κοντά με στενούς συγγενείς τους. Ομως, οι συγγενείς τους δεν ήταν εκεί χθες, όπως και οι εκπρόσωποι του Τύπου, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. Η παραδοσιακή αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου έγινε με τηλεδιάσκεψη.

«Αντί να μιλάμε μόνο σε κάποιες κάμερες, θα μιλούσαμε σε μερικούς ανθρώπους αυτή την ώρα», σημείωσε ο Κάσιντι, που πάει για τρίτη φορά στο Διάστημα. Ο 50χρονος παραδέχθηκε ότι το πλήρωμα επηρεάστηκε από το γεγονός ότι οι οικογένειές τους δεν βρέθηκαν στο Μπαϊκονούρ για την εκτόξευση. «Αλλά καταλαβαίνουμε ότι ολόκληρος ο κόσμος επηρεάζεται από την ίδια κρίση», συμπλήρωσε.   Η καραντίνα και η απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι κάτι καινούργιο για τους αστροναύτες. Αυτή τη φορά, όμως, η απομόνωση ήταν «πλήρης», παρατήρησε ο Ιβανίσιν, αφού το πλήρωμα δεν έκανε επισκέψεις στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης που έγινε σε απόσταση μιας ώρας από την πόλη. Στη χθεσινή εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επανδρωμένη αποστολή πύραυλος Soyuz-2.1a, καθώς η Roscosmos σταμάτησε πέρυσι να χρησιμοποιεί τους Soyuz-FG. Ο νέος πύραυλος χρησιμοποιείτο σε μη επανδρωμένες εκτοξεύσεις από το 2004, ενώ διαθέτει ψηφιακό και όχι αναλογικό σύστημα χειρισμού, το οποίο χρησιμοποιούσαν τα προηγούμενα μοντέλα. «Το σύστημα έχει βελτιωθεί, αλλά είναι νωρίς να πούμε αν θα είναι πιο εύκολο να το χειριστείς», σχολίασε ο Ιβανίσιν.  

Ο Κάσιντι, ο Ιβανίσιν και ο Βάγκνερ θα κάνουν παρέα στο υπάρχον πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, τους Αμερικανούς Τζέσικα Μέιρ και Αντριου Μόργκαν και τον Ρώσο Ολεγκ Σκριπόσκα, που θα επιστρέψουν στη Γη στις 17 Απριλίου.