Kαλά το είπε σε μια συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «το μπάσκετ είναι μια κοινωνική εκδήλωση που πρέπει να την παρακολουθούν οι θεατές, διότι ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τον κόσμο».

Ουδέν αληθέστερον τούτου: όντως το μπάσκετ και όλα τα σπορ είναι κατ’ εξοχήν δημόσιες δράσεις και απευθύνονται προς τους φιλάθλους που γεμίζουν τις εξέδρες και συμβάλλουν στην απαραίτητη διάδραση.

Αυτή αποτελεί μία εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη η οποία αμφισβητείται ανοικτά και πάντως αποτελεί ένα βασικό θέμα του τρέχοντος debate εν όψει της επόμενης ημέρας.

Τότε δηλαδή που, Θεού θέλοντος, καιρού (από πλευράς διαθέσιμων ημερομηνιών) επιτρέποντος και ιού υποχωρούντος, θα κοπάσει η πανδημία και θα επιστρέψει η κανονικότητα στις ζωές μας…

Προς το παρόν έχει ανασταλεί κάθε αγωνιστική δράση και το αθλητικό οικοσύστημα έχει κατεβάσει τα ρολά πάνω στα οποία μπήκε η ταμπέλα που γράφει «κλειστόν μέχρι νεωτέρας».

Η σκέψη να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή τα πρωταθλήματα (υπό τον όρο να ανάψουν το πράσινο φως οι οργανισμοί υγείας και να το επιτρέψουν οι συνθήκες) με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών προφανώς αδικεί κατάφωρα όλες τις ομάδες, όλους τους αθλητές, όλο το νόημα του αθλητισμού. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως την πρεμούρα που κυριεύει τις αθλητικές αρχές ώστε να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητές τους και να περιστείλουν, στο μέτρο του δυνατού, την τεράστια οικονομική χασούρα, αλλά προφανώς οι άδειες εξέδρες και τα κάθε λογής σεληνιακά τοπία θα τσαλακώσουν ακόμη περισσότερο το προφίλ τους.

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Οι περισσότερες λίγκες είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν τη μέθοδο του fast track, έστω και χωρίς την παρουσία θεατών. Σε ποιον θα αρέσει αυτό; Σε κανέναν, απλώς κάποιοι θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα, όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που είπε χθες ότι «σε μια τέτοια περίπτωση, στο Λας Βέγκας ή κάπου αλλού, θα νιώθουμε την αγάπη, την υποστήριξη και την αφοσίωση των φιλάθλων μας που θα μας βλέπουν από το σπίτι τους με τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα και τα τάμπλετ»…