ΕΣΠΑ. Πρόσκληση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την υλοποίηση ώριμων έργων διαχείρισης αστικών αποβλήτων σε νησιά συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ, δημοσίευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Το πρόγραμμα απευθύνεται στους δήμους νησιών σε όλες τις περιφέρειες, πλην   Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Η περίοδος υποβολής αιτήσεων διαρκεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Χρηματοδοτούνται οι εξής δράσεις:

n Δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

n Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων

· Δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

n Επεκτάσεις Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), Δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού και βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους.

n Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, εργασίες αρχαιολογίας, συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ (Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας), απόκτηση εδαφικών εκτάσεων, που σχετίζονται άμεσα με τα παραπάνω έργα.

Πρόγραμμα κατάρτισης. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήσεων εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας, για συμμετοχή τους σε επιδοτούμενο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Συγκεκριμένα, ο ΣΒΕ έχει αναλάβει ως δικαιούχος από το υπουργείο Ανάπτυξης την υλοποίηση της πράξης «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον κλάδο της μεταποίησης του αλουμινίου». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο της πράξης θα υλοποιηθούν 2 διαφορετικά προγράμματα κατάρτισης, και συγκεκριμένα:

1. Σεμινάριο κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων για στελέχη εξαγωγικού εμπορίου για τον κλάδο του αλουμινίου.

2. Σεμινάριο κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων αλουμινοκατασκευαστών.

Τα σεμινάρια είναι διάρκειας 80 και 70 ωρών αντίστοιχα. Το εκπαιδευτικό επίδομα είναι 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και είναι μεικτό ποσό και το πρόγραμμα είναι πανελλαδικής εμβέλειας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως του κλάδου ή του είδους της επιχείρησης όπου απασχολούνται, και είναι: α) Είτε πλήρους απασχόλησης, β) Είτε εποχικά εργαζόμενοι, γ) Είτε μερικής απασχόλησης. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://katartisialuminio.gr/ Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου 2020. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στο τηλ. 2310 539817.

Διεθνής έκθεση. Ανοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για τη Διεθνή Εκθεση Μηχανημάτων Αρτοποιΐας και Ζαχαροπλαστικής, iba 2021, η οποία θα λάβει χώρα από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου 2021 και διοργανώνεται από τον Εκθεσιακό Οργανισμό του Μονάχου, του οποίου επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Τα εκθέματα της iba είναι τα εξής:

n πάγια αγαθά, όπως μηχανήματα και εξοπλισμός,

n καταστήματα πώλησης προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές,

n εκθέματα βιτρίνας, ημιτελικά και τελικά προϊόντα, πρώτες ύλες,

n υλικά συσκευασίας,

n συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.