Πριν από ένα χρόνο ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, που είχε υπάρξει άλλοτε ένας από τους ισχυρότερους ιεράρχες του Βατικανού, φυλακίσθηκε για τη συμμετοχή του στην πολύκροτη υπόθεση παιδεραστίας. Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας τον αθώωσε. Ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας λίγες ώρες μετά την αθώωση του Πελ από την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, αφιέρωσε την πρωινή λειτουργία του σ’ αυτούς που υποφέρουν από άδικες καταδίκες.

Ο 78χρονος Πελ, πρώην υπουργός Οικονομίας του Βατικανού, είχε καταδικασθεί τον Μάρτιο του 2019 σε κάθειρξη έξι ετών για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις σε δύο παιδιά της χορωδίας το 1996 και το 1997 μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης της οποίας ήταν ο αρχιεπίσκοπος. Η καταδίκη του, η οποία είχε επικυρωθεί τον Αύγουστο σε δεύτερο βαθμό, ακυρώθηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, το οποίο τον αθώωσε λόγω αμφιβολιών από πέντε κατηγορίες άσκησης σεξουαλικής βίας. Οι επτά δικαστές αποφάνθηκαν ομόφωνα πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Βικτόρια «παρέλειψε να εξετάσει το ερώτημα αν εξακολουθεί να υπάρχει εύλογη πιθανότητα να μη διαπράθηκε το αδίκημα», προκρίνοντας έτσι τη θεμελιώδη αρχή της «εύλογης αμφιβολίας» υπέρ του κατηγορουμένου. Μολονότι κλείνει την ποινική πτυχή μιας πολύ παλιάς υπόθεσης, η απόφαση αυτή δεν απαλλάσσει τον καρδινάλιο από τον κίνδυνο των διώξεων στα αστικά δικαστήρια.

Η Κάθι Κέζελμαν, πρόεδρος της οργάνωσης υποστήριξης των παιδιών που έπεσαν θύματα κακοποίησης καθολικών ιερέων Blue Knot Foundation, δήλωσε πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας είναι «συντριπτική» για πολλά θύματα. «Η πανδημία της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας απείλησε την ασφάλεια εκατομμυρίων παιδιών», τόνισε. «Ο κ. Πελ έχει τώρα την ελευθερία του, όμως πολυάριθμα θύματα επιθέσεων δεν ήταν ελεύθερα ποτέ, παγιδευμένα στη φρίκη των εγκλημάτων που αποδεκάτισαν τη ζωή τους».