Εως τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου (31/12/2020) παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων, δίνεται  παράταση έως τις 8 Αυγούστου 2020 στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για δηλώσεις υπαγωγής από τον νόμο του 2011 (ν. 4014/2011) στον νόμο του 2013 (ν. 4178/2013) αλλά και για δικαιολογητικά όπου το σχετικό παράβολο εξοφλήθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις προβλέπονται σε διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση ιδιοκτητών και επαγγελματιών. Η διάταξη έχει κατατεθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» και έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Τεύχος Α’ 75/ 30.03.202.

n Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την παράταση της ισχύος των οικοδομικών αδειών, αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και η τυχόν στέγη του κτιρίου.

n Επιπλέον, δίνεται παράταση έξι μηνών στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή ενός αυθαίρετου στον τελευταίο νόμο τακτοποίησης (ν. 4495/2017 που αναμένεται να αλλάξει από το καλοκαίρι) αλλά και της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης (αφορούν στοιχεία ιδιοκτήτη, παράβολα κ.ά). Τα δικαιολογητικά περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 99 του προαναφερόμενου νόμου.

n Την ίδια ώρα, δίνεται παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τις προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών, τις οικοδομικές άδειες και τις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας για όσες από αυτές λήγουν στο διάστημα από 1η Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020.

n Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, παρατείνονται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, οι προθεσμίες αναθεώρησης άδειας μετά από λήξης της, και ειδικότερα οι προθεσμίες των τεσσάρων ετών από τις ημερομηνία λήξης της άδειας και σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης. Επίσης, δίνεται παράταση ενός χρόνου της δυνατότητας αναθεώρησης του χρόνου ισχύος των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας στην περίπτωση που αυτές έληγαν κατά το διάστημα από 1η Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020.

n Στο μεταξύ, αναστέλλονται έως το τέλος Ιουνίου 2020, οι προθεσμίες των 30 ημερών για τις περιπτώσεις αυτόβουλης πραγματοποίησης κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας από τη λήψη γνώση της έκθεσης αυτοψίας και της προθεσμίας των τεσσάρων μηνών από τη διαπίστωση της πολεοδομικής παράβασης. Ετσι, δεν επιβάλλεται πρόστιμο διατήρησης και το πρόστιμο ανέγερσης περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό των 200 ευρώ.

«Η διάταξη αυτή αποτυπώνει την προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος για απλούστευση των διαδικασιών προς διευκόλυνση των πολιτών και των επαγγελματιών φορέων του τεχνικού κόσμου στο πλαίσιο της μετάβασης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», επισημαίνει ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου. «Οι ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των εργασιών σε πάσης φύσεως οικοδομές καθώς και της εμπρόθεσμης διεκπεραίωσης των ανάλογων χρεώσεων».