Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τα αντανακλαστικά και την αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιδιώκει πλέον να τεστάρει η Αγκυρα υποκινώντας αιφνιδιαστικές και μαζικές απόπειρες μεταναστών να περάσουν τον φράχτη στις Καστανιές, ακόμη και τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όπως έκανε χθες.
Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα - με την εξαίρεση των πρώτων ημερών που τα επεισόδια ήταν ασταμάτητα όλο το 24ωρο - σημειώθηκε ένταση τα ξημερώματα και αυτή η ποιοτική διαφορά αναλύεται από τους έλληνες επιτελείς.
Για περίπου ένα δίωρο στην Αθήνα σήμανε συναγερμός. Τέθηκαν σε εφαρμογή τρόποι αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης. Δόθηκε δηλαδή εντολή για έξτρα ετοιμότητα σε πιθανά άλλα περάσματα στον Εβρο αλλά και στα νησιά, διότι εξετάστηκε το σενάριο οι Τούρκοι να επιχειρούν έναν αντιπερισπασμό με τα αιφνιδιαστικά επεισόδια, τα ξημερώματα στις Καστανιές, προκειμένου στη συνέχεια να επιδιώξουν μια κίνηση κάπου αλλού.
Πάντως, πηγές του «Πενταγώνου» μιλώντας στα «ΝΕΑ» δεν αποκλείουν οι Τούρκοι να υποκίνησαν εκ νέου μια μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, αλλά αυτή τη φορά, τα ξημερώματα και αιφνιδιαστικά, «με στόχο να τεστάρουν την ελληνική αντίδραση». Εως σήμερα, όλα τα μέτρα αποτροπής που έχουν λάβει οι ελληνικές ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία και με τη Frontex έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Επιπλέον, οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων πιθανολογούν ότι η ένταση στον Εβρο συνδέεται και με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σφράγισμα των συνόρων λόγω του κορωνοϊού. Μπορεί δηλαδή η Αγκυρα να επιχείρησε να δοκιμάσει αν τα μέτρα στα σύνορα αυξήθηκαν κι άλλο μετά την ευρωπαϊκή απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Αθήνα αξιολογούνται καθημερινά όλες οι κινήσεις των μεταναστών στα σύνορα με όλα τα σύγχρονα μέσα που έχουν στο «οπλοστάσιό» τους οι ελληνικές δυνάμεις. Κι αυτό διότι διαπιστώνουν ότι η Αγκυρα επιδιώκει να τους κρατήσει ίσως και για μήνες στα σύνορα του Εβρου χρησιμοποιώντας τους ως πολιορκητικό κριό.
Από τις 2.30 τα ξημερώματα
Η αιφνιδιαστική μαζική επιχείρηση παράνομης εισόδου στη χώρα μας σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα κοντά στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές Εβρου.
Περίπου 200-300 πρόσφυγες με την υποστήριξη τουρκικών Αρχών που πετούσαν διαρκώς δακρυγόνα επιχείρησαν ανά «κύματα» να περάσουν από τον φράχτη και να εισέλθουν στη χώρα μας. Για περίπου δύο ώρες η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
Αμεσα στο σημείο αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και της Frontex που τους απέτρεψαν. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρελάς, «προσπάθησαν να μας πιάσουν στον ύπνο καθότι επιχειρήθηκε οργανωμένη επίθεση με χημικά και πέτρες σε διάφορα σημεία, χωρίς βέβαια να τα καταφέρουν».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, από τις 07.00 της Τρίτης έως την ίδια ώρα της Τετάρτης δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό έρευνας - διάσωσης στο Αιγαίο και καμία αποβίβαση προσφύγων - μεταναστών σε ελληνικό νησί.