Τουλάχιστον 611.000 μάσκες διακινήθηκαν από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία του Πειραιά, περιοχών της Αττικής, της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Εύβοιας και των νησιών του Αιγαίου από το Δεκέμβριο έως και χθες. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 142.000!

Τα δεδομένα που επικαλείται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) Θανάσης Μουχτής – που σημειωτέον δεν αφορούν όλη τη χώρα – προκαλούν αφενός έκπληξη, περιγράφοντας τον πανικό που έχει «μολύνει» (και) τους Ελληνες και αφετέρου εξηγούν γιατί από χθες οι μάσκες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση από τα ράφια των φαρμακείων.

Μοιραία, τα ελάχιστα αποθέματα που εντοπίζονται στις φαρμακαποθήκες της χώρας οι προμηθευτές τα παραδίδουν στα φαρμακεία με φειδώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα σε μια επιχείρηση «σκούπα», ώστε να διαφυλάξει επαρκείς ποσότητες στην περίπτωση που εκδηλωθούν κρούσματα Covid-19 και στη χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ αναμένεται να παραδώσει σήμερα και έπειτα από σχετικό αίτημα στελεχών στην οδό Αριστοτέλους 23.000 χειρουργικές μάσκες – δηλαδή περίπου το μισό των αποθεμάτων που τηρεί.  

Εκτίναξη τιμών. Δεδομένου δε ότι τα προστατευτικά είδη αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, έχει εκτιναχτεί η χονδρική και συνεπακόλουθα η λιανική τιμή τους. Ετσι για παράδειγμα, ενώ η μία συσκευασία (περιέχει κατά κανόνα δύο μάσκες) πωλούνταν στα φαρμακεία περί τα 30 λεπτά, σήμερα η τιμή της έχει εκτιναχτεί στα δύο ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα εκείνων με ενεργό άνθρακα, καθώς η χονδρική τιμή για μία συσκευασία των δέκα τεμαχίων αγγίζει τα 32 ευρώ. Εν τω μεταξύ, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, τα τελευταία 24ωρα επικρατεί το αδιαχώρητο στα φαρμακεία, με τους πολίτες να αναζητούν μάσκες αλλά και απολυμαντικά χεριών. «Το αποτέλεσμα είναι πλέον να μη διαθέτω ούτω μία μάσκα στο φαρμακείο μου, παρ’ όλα αυτά  δεν αναμένεται άμεσα να μου παραδοθούν νέες προμήθειες».

Επιπλέον σημειώνει ότι ίδια είναι η εικόνα στην πλειονότητα των φαρμακείων της Αττικής καθώς επίσης και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας.