Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν προχθές τα ξίφη τους για την τραγωδία στο Μάτι. Κάνουν όμως λάθος. Και κάνουν λάθος επειδή οι κατηγορίες που εκτόξευσαν ο ένας εναντίον του άλλου αφορούν το παρελθόν, ενώ η πολύπαθη περιοχή εξακολουθεί, δεκαεννέα μήνες από την πύρινη λαίλαπα που άφησε πίσω της μια εκατόμβη θυμάτων, να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν ερίζουν μόνο πάνω από τα αποκαΐδια. Ερίζουν ενώ την ίδια ώρα οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής ζουν με έναν αόρατο εχθρό κάτω από τα πόδια τους. Και αυτός ο αόρατος εχθρός δεν είναι άλλος από τον αμίαντο, o οποίος παραμένει σε δεκάδες οικόπεδα.

Σε μια κίνηση όχι μόνο υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, η σημερινή κυβέρνηση είχε απομακρύνει αμέσως μετά την εκλογή της τόνους καύσιμης ύλης που είχαν αφεθεί σε οικόπεδο, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την απομάκρυνσή τους. Οι σημερινοί κυβερνώντες οφείλουν να κινηθούν στο ίδιο πνεύμα – το πνεύμα που είχαν επιδείξει στις αρχές της θητείας τους. Οφείλουν να μην ξεχάσουν το Μάτι και να το απαλλάξουν από μια υγειονομική βόμβα που απειλεί τις ζωές των κατοίκων.

Είναι ένα χρέος όχι μόνο απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τον παράδεισό τους, αλλά και απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Ας πράξουν λοιπόν οι κυβερνώντες πρώτα το καθήκον τους για να ασκήσουν τη δίκαιη κριτική τους στους προκατόχους τους.