Το σκεπτικό του πορίσματος της ΕΕΑ λοιπόν επιβεβαιώνει τη δύσκολη θέση τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της Ξάνθης. Και αν οι Ακρίτες δεν θέλησαν να σχολιάσουν το παραμικρό, οι Θεσσαλονικείς συνεχίζουν να αμφισβητούν και το συμπέρασμα της Επιτροπής και την ίδια την Επιτροπή. «Οι σεναριογράφοι χρειάζονται μήνες για να καταλήξουν σε τέτοιο παραμύθι. Δυσκολεύτηκαν να τεκμηριώσουν μια προειλημμένη τους απόφαση και τελικά κατέληξαν σε ένα νομικά κενό γονατογράφημα της κακιάς ώρας» ήταν η θέση του ΠΑΟΚ. Οσες νομικές απαντήσεις υποστηρίζει πως έχει ο Δικέφαλος, θα τις χρειαστεί ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή. Διότι πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια του Πειθαρχικού Οργάνου της Σούπερ Λιγκ που θα καλέσει σε απολογία τις εμπλεκόμενες ομάδες, σε δικάσιμο που θα οριστεί τις επόμενες μέρες.

Φυσικά το πολύ ενδιαφέρον της υπόθεσης πέραν τούδε είναι «διπλό». Πότε θα τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση και τι «μετάφραση» θα έχει στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1. Και βέβαια ποιες τελικά είναι οι προβλεπόμενες ποινές; Διότι εδώ και μερικές ημέρες έχουμε μια τροπολογία του αθλητικού νόμου από την κυβέρνηση που μιλά για τιμωρία αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών από το πρωτάθλημα. Και την ίδια στιγμή έχουμε τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ που καθιστά την Ομοσπονδία αρμόδια να επιβάλλει την ποινή. Και η δική της ποινή που αφορά σε υποβιβασμό. Στο μεταξύ ο αθλητικός νόμος άλλαξε μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της ΕΕΑ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι προς εξέταση λοιπόν και αυτό. Αν δηλαδή μπορεί αναδρομικά ο αθλητικός νόμος να «αποφασίσει» για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Και το μπέρδεμα συνεχίζεται παρακάτω. Γιατί ο νόμος λέει ότι μόνη αρμόδια σε υποθέσεις «αδειοδότησης» των ΠΑΕ, είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Την ίδια στιγμή όμως ο Πειθαρχικός Κώδικας αναφέρει ότι ο Αθλητικός Δικαστής μπορεί να «δικάσει» την «ουσία» της υπόθεσης και όχι απλά να επιβάλει την ποινή που προβλέπεται. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πώς η ΕΕΑ είναι η μοναδική αρμόδια για αυτά τα θέματα; Μια τέτοια επιλογή από τον δικαστή ανοίγει έναν φαύλο κύκλο.

Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ θα προσφύγει σε διοικητικό εφετείο. Εδώ όμως εξελίσσεται ένα πρωτάθλημα. Στο οποίο παραδόξως η Ξάνθη συνεχίζει να συμμετέχει κανονικά και προφανώς να το επηρεάζει με τα αποτελέσματά της.