Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι είναι σε πλήρη εξέλιξη από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, και όλα τα στελέχη συντεταγμένα στέλνουν μηνύματα ενότητας μετά τη «δίνη» των εσωτερικών αντιθέσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει κινήσεις προς τα εμπρός και όχι πισωγυρίσματα, και ως εκ τούτου έχει υπάρξει ένα εσωκομματικό μορατόριουμ των διαφορετικών πλευρών στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο Τσίπρας κινείται στη λογική ότι οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να κυριαρχεί στο εσωτερικό του κόμματος μια εσωστρεφή συζήτηση. Και γι' αυτό τονίζει την ανάγκη να επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση γόνιμης, παραγωγικής, υπεύθυνης και πιεστικής αντιπολίτευσης με την παράλληλη κατάθεση προτάσεων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη έμφαση να προωθηθούν εξωστρεφείς κινήσεις στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί το κόμμα από τη μίζερη και εσωστρεφή συζήτηση της τελευταίας περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε η πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (Ολγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Βίτσας, κ.ά.) με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και αναλύθηκε δημόσια η πρόταση του κόμματος για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, κ.ά.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ο ίδιος με δηλώσεις του και μέσω των social media για μείζονα θέματα αλλά και ζητήματα χαμηλής έντασης, αλλά με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως έκανε χθες με την επιθετική προς την κυβέρνηση δημόσια τοποθέτησή του για τα σχολικά γεύματα.
Παράλληλα, στη σκιά των εκτιμήσεων για την ιδεολογική αντίθεση, και όχι προσωπική αντιπαλότητα, του Αλ. Τσίπρα με τον Ευ. Τσακαλώτο, οι δυο τους, θέλοντας επί της ουσίας να εξουδετερώσουν και τα σχόλια περί πολέμου, εμφανίστηκαν μαζί και συνάντησαν τον κοινοτικό επίτροπο, τον Ιταλό Πάολο Τζεντιλόνι. Αυτό κρίθηκε ως μήνυμα πως παρά τις όποιες διαφορετικές οπτικές και αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων θεμάτων, υπάρχει η έννοια της συλλογικότητας.
Το κείμενο του απολογισμού. Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας (και με τη συμμετοχή των πασοκογενών) κινήθηκε σε ήρεμα νερά και αυτό αναμένεται να γίνει και σήμερα, εκτός απροόπτου, στην εκ νέου σύναξη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή του διημέρου 15-16 Φεβρουαρίου.
Τα φώτα στρέφονται στο κείμενο του απολογισμού της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία έτη (2015, διακυβέρνηση και ήττα της 7ης Ιουλίου) που συνέταξαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Θοδωρής Δρίτσας. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη που αποδεικνύεται χαλκέντερος, παρά τα πυρά που δέχεται τελευταία για μία ακόμη φορά, ο οποίος μιλώντας (Αθήνα 9,84) εξέφρασε τον προβληματισμό του εάν είναι χρήσιμο να γίνει ένα δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος. «Εγώ θέτω προβληματισμό και το συζητάμε χωρίς να έχουμε καταλήξει, εάν αυτό (το δημοψήφισμα) είναι σκόπιμο να γίνει έναν μήνα πριν από το συνέδριο που, ως το κατεξοχήν ανώτατο όργανο, θα ασχοληθεί και με τέτοια ζητήματα» είπε ο Σκουρλέτης, που είναι ενισχυμένος μετά και την προχθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ.
Οι «γέφυρες» του Τσίπρα. Να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις και άρα να ισχύσει ένα άτυπο μορατόριουμ του κόμματος με το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει - το είπε και χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας, πως αποτελεί προτεραιότητα να τεθούν οι βάσεις για μια γόνιμη, παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, εντός και εκτός Βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να στηρίξει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα ήθελε να δει να κινηθεί θετικά και η Κουμουνδούρου στη δική της πρόταση νόμου για την αύξηση του βασικού μισθού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και κρίσιμων νομοθετημάτων, θέλει να υπάρξει κοινό μέτωπο με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αν και παραδέχονται κεντρικά στελέχη του πως είναι δύσκολο αυτό να γίνει. «Η ίδια η κοινωνία θα επιβάλει συγκλίσεις, συμμαχίες και συνεργασίες» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βιάζονται.