Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Καθαρό διάδρομο» προς το... ιερό του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει στους πασοκογενείς ο Αλέξης Τσίπρας και με την προσωπική του σφραγίδα επιχειρεί να αποδυναμώσει κυρίως τις αντιδράσεις των 53+, που στήνουν συνεχώς μπλόκα στην επιχείρηση του πρώην πρωθυπουργού για προσέλκυση νέων μελών και στελεχών.
Ο Τσίπρας το τελευταίο διάστημα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του συνηθίζει να λέει ότι τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τους αφήσει το κόμμα έξω από το ιερό και απλά να έρχεται στην εκκλησία να ανάβει κερί και τις αποφάσεις να λαμβάνουν οι γηγενείς συριζαίοι. Αυτό είπε με έμφαση και στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1).
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δύο ΠΑΣΟΚ και μιλά θετικά για το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου που «έδωσε όραμα και προοπτική σε αγώνες δεκαετιών», και όχι για αυτό, όπως είπε, που «κοινωνικοποίησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή». «Διότι υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ. Και υπάρχει κι ένας κόσμος που με εντιμότητα, με όραμα, με πίστη, αγωνίστηκε από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ για μια καλύτερη Ελλάδα εκείνα τα χρόνια και ένα μεγάλο μέρος εκείνου του κόσμου ακολούθησε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2010» τόνισε με έμφαση.
OI ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Εν όψει και των σημαντικών διαδικασιών στο κόμμα, όπως η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής πολύ άμεσα, ο Τσίπρας επιμένει και άρα απαντά και στους 53+ ότι το 36% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 32% που συγκέντρωσε στις 7 Ιουλίου 2019, χάνοντας τις εκλογές, δεν προέρχεται από ψηφοφόρους ριζοσπάστες αριστερούς, ούτε πείστηκαν για τις απόψεις του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.
«Είναι κόσμος που κατά κύριο λόγο, ανεξαρτήτως από πού προέρχεται, πολλοί από το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι κι από τη ΝΔ, προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή βλέπουν ένα πολιτικό κόμμα που θέλει να συγκρουστεί, βλέπουν έντιμους πολιτικούς και βλέπουν και μια προσπάθεια η οποία πρέπει να στηριχθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και θα οριοθετήσει και πάλι το πλαίσιο που κινείται το κόμμα τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός. Παράλληλα θεωρεί ότι η ανασυγκρότηση, η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, που θα αποτελεί τον βασικό κορμό της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, θα προχωρήσουν, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια.
«ΔΥΝΑΤΟ BRAND». Σε αυτή τη λογική, υπεραμύνεται της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ δυνατό brand που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει, αλλά συζητεί την προοπτική να υπάρξει προσθήκη στο όνομα που θα αναδεικνύει και τη συστράτευση σοσιαλδημοκρατικών, κεντρογενών, κεντροαριστερών και οικολογικών δυνάμεων με το κόμμα.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο γραφείο του Τσίπρα συζητούν αυτή η απόφαση να μη ληφθεί από ένα στενό κομματικό κονκλάβιο ή την ΚΕ και το συνέδριο, αλλά να αποτελέσει μια ευρύτερη δημοκρατική διαδικασία που ενδεχομένως να τεθεί και προς έγκριση από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Μέχρι όμως να φθάσει σε αυτό το στάδιο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει από αρκετά στάδια και το πιο βασικό είναι να φθάσει σε έναν ικανοποιητικό αριθμό μελών μέσω της διαδικασίας εγγραφών που παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Επ' αυτού πλέον ο ίδιος ο Τσίπρας αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο και ουσιαστικά παίρνει πάνω του το στοίχημα της διεύρυνσης, όπως φάνηκε και χθες με την περιοδεία του στην Ηλεία, από όπου έστειλε και πάλι μήνυμα συστράτευσης και συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.