Ακόμη και ελάσσονα γεγονότα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στις τιμές του πετρελαίου. Αβίαστα συμπεραίνει κανείς λοιπόν πως ένα μείζον γεγονός, όπως είναι αυτό της εκτέλεσης του ιρανού στρατηγού Κασίμ Σουλεϊμανί, μπορεί να προκαλέσει πετρελαϊκό σοκ. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως πιθανή μια απότομη αύξηση στις τιμές πετρελαίου, πέρα από τις συνήθεις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς.

Μια τέτοια επίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δώσει αφορμή για κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν την ευθύνη να αποτρέψουν την εμφάνιση τέτοιων κρουσμάτων με συνεχείς ελέγχους και βεβαίως την επιβολή του νόμου, όπου διαπιστώνονται τέτοιες πρακτικές. Η αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε καμία αγορά όπου επικρατούν οι νόμοι της πολιτείας και όχι εκείνοι της ζούγκλας.

Ανεκτή δεν μπορεί να γίνει και καμία δικαιολογία. Κι ο λόγος είναι απλός. Το ενδεχόμενο σοκ μιας αύξησης των τιμών δεν μπορεί να φτάσει από τη μία ημέρα στην άλλη στην ελληνική αγορά και ακόμη περισσότερο στα πρατήρια της περιφέρειας. Οποιαδήποτε αύξηση συνεπώς τις επόμενες ημέρες θα είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητη. Κι αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να περιέλθει στη γνώση των καταναλωτών προκειμένου να μην υποχρεωθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη βαθύτερα απ’ όσο είναι υποχρεωμένοι σήμερα. Το βάρος της ήδη ακριβής βενζίνης δεν πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.