Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Από το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, οι Τούρκοι δείχνουν έντονο εκνευρισμό, προκαλώντας συνεχώς Αθήνα και Λευκωσία. Δεν είναι μόνον ότι χθες το πρωί τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στα 24.000 πόδια, αλλά λίγη ώρα αργότερα ξαναπέταξαν πάνω απ’ αυτά τα νησιά. Κάτι που συμβαίνει σπανίως να περάσουν δύο φορές την ίδια ημέρα πάνω από τα ίδια νησιά, κλιμακώνοντας έτσι τις προκλήσεις. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Η Αγκυρα και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν ποικιλοτρόπως την οργή τους για τη συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, η τουρκική Εθνοσυνέλευση (με καθοδήγηση Ερντογάν) ενέκρινε, όπως αναμενόταν, την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Υπέρ ψήφισαν 325 βουλευτές, ενώ 184 κατά του σχετικού νομοσχεδίου, που προβλέπει την ανάπτυξη για ένα χρόνο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Το ζήτημα δεν είναι απλό και δεν αφορά μόνον εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Αλλά η έγκριση της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη έγινε παρά τις διεθνείς ανησυχίες ότι, δηλαδή, η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη ενδέχεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τον εμφύλιο στη χώρα και να αποσταθεροποιήσει τη γύρω περιοχή. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Hurriyet, εγκρίθηκε επειδή οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τα συμφέροντα της Αγκυρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.
Βεβαίως, για να κρατήσουν κάποια προσχήματα οι Τούρκοι διαμηνύουν ότι δεν θα αποστείλουν στρατεύματα στη Λιβύη, μόνον εάν ο Χαφτάρ σταματήσει τις επιθέσεις έναντι της νόμιμης, όπως την ονομάζουν, κυβέρνησης της Λιβύης. Στην πραγματικότητα η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αποσκοπεί στην επόμενη μέρα, με τη λήξη του εμφυλίου, όταν στην ειρηνευτική δύναμη που ενδέχεται να σχηματιστεί, να περιλαμβάνει και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Βεβαίως εάν τελικά αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη θα είναι είτε μισθοφόροι (από τη Συρία) είτε επαγγελματίες ενός ιδιωτικού στρατού που καθοδηγεί ένας απόστρατος τούρκος αξιωματικός, ο οποίος τυγχάνει και σύμβουλος του Ερντογάν.
Για το λιβυκό ζήτημα, πάντως, μετά την απόφαση της τουρκικής Βουλής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία υπογραμμίστηκε -σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία- «η σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων».
ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ. Αλλά ίσως η πλέον σοβαρή πρόκληση είναι ότι η Τουρκία προτίθεται να παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Καστελλόριζο για έρευνες. Μετά τη δήλωση συμβούλου του Ερντογάν ότι η «Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια», ανακοινώθηκε η πρόθεση για παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί φτάνει την ένταση στο κόκκινο. Το έχει ξανακάνει, άλλωστε, ο Ερντογάν να παραχωρεί ξένες ιδιοκτησίες. Ο τούρκος πρόεδρος μοίρασε τις προάλλες οθωμανικά φιρμάνια στους Παλαιστινίους, με σκοπό αυτοί με τη σειρά τους να διεκδικήσουν γη και αποζημιώσεις από το ισραηλινό κράτος και τη διεθνή κοινότητα, βάζοντας έτσι την Τουρκία από την «πίσω πόρτα» σε μια εσωτερική διαμάχη εντός του ισραηλινού κράτους. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Αγκυρα παρέδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή εκατοντάδες αντίγραφα οθωμανικών αρχείων, προκειμένου να υπονομεύσει την απαίτηση του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές τους. Το έκανε και με τα Βαρώσια, όπου βρέθηκαν ξαφνικά έγγραφα με τα οποία πιστοποιείται ότι τα Βαρώσια τα αγόρασε από τους Βρετανούς κάποιος Πασάς.
«Θα αποτύχει κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας» σχολίασε για τον αγωγό χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, ενώ ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι απείλησε ότι «θα τον καταστρέψουμε». Αλλά και στην Κύπρο υπήρξαν τουρκικές αντιδράσεις για τη συμφωνία ΕastMed. Τη θέση ότι οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed δεν θα βοηθήσουν στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί. Κατά τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η συμφωνία για τον αγωγό δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική και είναι ενάντια στις γεωπολιτικές πραγματικότητες.