Τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές του μέλλοντος στους χώρους των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης, που θα συνδέουν ανθρώπους και μηχανήματα με στόχο ένα καλύτερο μέλλον, παρουσίασε στα Τρίκαλα η Vodafone, θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5G.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala, η Vodafone παρουσίασε την «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος Vodafone Giga City 5G, όπου χάρη στις υπερυψηλές ταχύτητες Διαδικτύου, τις μηδενικές καθυστερήσεις απόκρισης και την αξιοπιστία του Giga Network 5G, θα προκύψουν νέες δυνατότητες για όλους.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου 5G της Vodafone, έγινε παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Ο οδηγός χειρίστηκε το όχημα από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού.

Επίσης, παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Ακόμα, χάρη στα δίκτυα 5G η πρόσβαση στην εκπαίδευση θα είναι διαθέσιμη σε όλους, με δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου γνώση και σε μοναδικές βιωματικές εμπειρίες, όπως π.χ. πρόσβαση σε εκθέματα Μουσείων και σε ερευνητικό περιεχόμενο Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.