Γκρίζα ζώνη αποτελεί το ποδόσφαιρο στην τιμωρία που επέβαλε η WADA στη Ρωσία.

Ενώ η γενική εικόνα είναι πως η Ρωσική Αρκούδα δεν θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022, πιθανόν κάτι τέτοιο να μην ισχύει ή να ισχύει υπό όρους.

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι το γεγονός ότι η Ρωσία θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι χωρίς κανένα πρόβλημα αγώνες του Euro 2020 στην Αγία Πετρούπολη, ενώ στο ίδιο γήπεδο θα φιλοξενηθεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 2021.

Αυτό συμβαίνει γιατί η απόφαση της WADA αφορά μόνο τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες και όχι τις συνομοσπονδίες, ενώ η UEFA θεωρείται πως δεν διοργανώνει μεγάλες διοργανώσεις!

Ωστόσο είναι ανοιχτό το θέμα για το αν η FIFA θα αποδεχτεί την πρόταση της WADA. Σε χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αναφέρεται πως «η FIFA είναι σε επαφή με τη WADA και την ASOIF (Ενωση Διεθνών Ομοσπονδιών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων) για να διευκρινιστεί αν η απόφαση αφορά και το ποδόσφαιρο».

Η ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν είχε ενημερωθεί μέχρι χθες επίσημα από τη FIFA για το θέμα, ενώ εκκρεμεί και η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου σε άμμο που είναι προγραμματισμένο για το 2021.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Συμμόρφωσης της WADA Τζόναθαν Τέιλορ διευκρίνισε πως στην περίπτωση που η Εθνική Ρωσίας προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 θα αγωνιστεί υπό ουδέτερη σημαία.

«Αν προκριθεί, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί η Ρωσία από ομάδα. Ομως αν υπάρχει ένας κατάλληλος μηχανισμός, τότε θα μπορεί να αιτηθεί να συμμετάσχει σε ουδέτερη βάση, όχι ως εκπρόσωπος της Ρωσίας», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της WADA.