Στην παραχώρηση μιας έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων στον Δήμο του Πειραιά για τη δημιουργία της πρώτης πολιτείας έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα προχωρεί η κυβέρνηση. Σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο 17,893 τ.μ. επί της οδού Πειραιώς θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μια Πολιτεία Καινοτομίας. Πρόκειται για το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο, η ιστορία του οποίου είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη στην Ελλάδα της βιομηχανίας και της έρευνας, από τα τέλη ακόμα του 19ου αιώνα, ενώ έμεινε αναξιοποίητο και κλειστό τα τελευταία 30 χρόνια.

Στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο συζητείται στη Βουλή προβλέπεται η παραχώρηση της έκτασης, που αποτελεί και το πρώτο βήμα. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, το ακίνητο μεταβιβάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, στον οποίο ανήκει και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της επένδυσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ακίνητο θα αξιοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ για να φιλοξενήσει ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών, με σκοπό να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Η σχετική διάταξη, που ήδη ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα οδηγήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Στόχος είναι ο διαγωνισμός για το έργο να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, ώστε το έργο να ξεκινήσει άμμεσα. Η αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου, με παράλληλη διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτιρίων του, θα συμβάλει εκτός των άλλων και στην εν γένει οικιστική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Επιπλέον, ο ΕΟΦ θα απαλλαγεί από ένα πολύ μεγάλο ετήσιο κόστος συντήρησης και φύλαξης του ακινήτου, ενώ παράλληλα από πιθανά έσοδα που θα προκύψουν για το ελληνικό Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του θα λαμβάνει το 5% αυτών. Πάντως η διεθνής πρακτική έχει δείξει πως σε αστικές περιοχές που έχουν δημιουργηθεί ανάλογες δομές έχει αναβαθμιστεί η περιοχή, έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας.