Ο ΠΑΟΚ κλείνει τον πρώτο γύρο χωρίς νίκη στα τέσσερα ντέρμπι στα οποία έδωσε. Ναι μεν έμεινε αήττητος σε αυτά, αλλά η συγκομιδή των τεσσάρων βαθμών στα παιχνίδια με Αρη, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ειδικά αν μπει στην ίδια ζυγαριά με τα περσινά του αποτελέσματα, βγάζει το ταμείο… μείον.

Πέρσι, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό, δύο φορές τον Παναθηναϊκό, από μία φορά ΑΕΚ και Αρη, ενώ έφερε δύο ισοπαλίες με τους δύο τελευταίους. Συνολικά 20 από τους 24 βαθμούς που διεκδίκησε σε αυτά τα παιχνίδια. Αν τα βάλουμε κάτω, τα… μαθηματικά δείχνουν πως σε ανάλογα παιχνίδια οι αντίπαλοί του είχαν απώλειες. Κάτι που σημαίνει πως ο τίτλος ήρθε – και – μέσω αυτών. Εφέτος τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά.

Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν νίκησε σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια του στον πρώτο γύρο, αλλά δεν ήταν καν καλύτερος στα περισσότερα εξ αυτών. Εχει να επιδείξει μονάχα ένα πολύ καλό ημίχρονο με την ΑΕΚ. Με Παναθηναϊκό και Αρη ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και μάλιστα μέσα στην Τούμπα, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός τον έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω απ’ αυτά τα παιχνίδια, γιατί πιθανότατα και τους τέσσερις συγκεκριμένους αντιπάλους θα τους συναντήσει ο ΠΑΟΚ στα πλέι οφ. Εκεί που θα κριθεί ο τίτλος του εφετινού πρωταθλητή.

Και μπαίνει στην κουβέντα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Αμπελ Φερέιρα αυτά τα παιχνίδια. Στο Νέο Φάληρο  έβγαλε φόβο, έβγαλε μια νοοτροπία πως και η ισοπαλία είναι καλή. Το ίδιο και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, ενώ τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Αρη τα αντιμετώπισε μάλλον με περισσότερο υπεροπτικό ύφος απ’ όσο χρειαζόταν. Η σύγκριση με τον προκάτοχό του, Ραζβάν Λουτσέσκου, είναι αναπόφευκτη. Ο Ρουμάνος σε αυτά τα παιχνίδια εδραιώθηκε στον πάγκο. Ο Πορτογάλος μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με γκρίνιες, λόγω της αδυναμίας του να επικρατήσει σε ντέρμπι.