Το αποψινό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεν είναι από εκείνα που λέμε πως μπορεί και να μην κρίνει τίποτα. Το χρονικό σημείο που αυτό έρχεται, η βαθμολογική θέση των δύο ομάδων και πολύ περισσότερο η μορφή που έχει η εφετινή Ευρωλίγκα, μετατρέπουν το παιχνίδι σε άκρως σημαντικό για τη συνέχεια. Και του ενός και του άλλου.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώρια για απώλειες, έστω κι αν το ματς στο ΟΑΚΑ κρίνεται ως ένα από τα δυσκολότερα που έχει να δώσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ο Παναθηναϊκός έχει ένα πρόγραμμα με όλους τους «μεγάλους» που ακολουθεί. Εξι ματς… φωτιά, που μπορεί να κρίνουν ολόκληρη τη σεζόν του. Αρα η νίκη απόψε είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Το θετικό ενόψει του σημερινού αγώνα είναι πως έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία και οι δύο αντίπαλοι βρίσκουν τη φόρμα τους, είναι σε αγωνιστική άνοδο και στοχεύουν ξεκάθαρα πλέον στην είσοδό τους στην πρώτη οκτάδα. Εχουν αφήσει πίσω τους το μέτριο έως κακό ξεκίνημα και γίνονται ξανά υπολογίσιμες δυνάμεις για κάθε αντίπαλο. Το δικό τους… συναπάντημα θα στρέψει και πάλι τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης πάνω τους, με την ευχή φυσικά να μείνουμε μονάχα στο αγωνιστικό κομμάτι.

Το μη συναπάντημα των δύο «αιωνίων» στην Ελλάδα δεν φαίνεται πως είναι ικανό να χαμηλώσει τη μεταξύ τους ένταση. Το θέμα του Ρικ Πιτίνο και της Εθνικής, η επιστολή των διεθνών του Ολυμπιακού και το – με κάθε ευκαιρία – ανέβασμα των τόνων είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά, διατηρεί το θερμόμετρο στα ύψη. Ισως να προσφέρει και έξτρα κίνητρο στους παίκτες των δύο ομάδων. Θα λειτουργήσει υπέρ των όσων δούμε. Μονάχα, όμως, αν μείνει αυτή η ένταση μόνο εντός παρκέ.