Δύο νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης, που υπόσχονται αθόρυβες μετακινήσεις για το μέλλον, θα δούμε σύντομα και στη χώρα μας

Πρόσφατα και οι δύο φίρμες έδωσαν πλήρη στοιχεία τόσο για τις επιδόσεις τους όσο και τη φόρτισή τους, που μπορεί να επιτευχθεί σε μία ώρα με τη χρήση ταχυφορτιστή! Και τα δύο έχουν κοινό παρονομαστή την άνεσή τους να κυκλοφορούν – λόγω των μικρών διαστάσεών τους – στις πόλεις και την πολύ καλή αυτονομία τους κυρίως όταν οδηγούνται στις δύσκολες, αστικές διαδρομές. Το πρώτο είναι το Skoda CITIGOe iV και το δεύτερο το Seat Mii electric.

Skoda CITIGOe iV: Mε διαστάσεις στα 3,6 μέτρα, το ηλεκτρικό μοντέλο της τσεχικής φίρμας κινείται από έναν αποδοτικό ηλεκτροκινητήρα ισχύος 83 ίππων με ροπή 210 Nm. Αν και το βάρος του, λόγω των μπαταριών, αγγίζει τα 1.160 κιλά, το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταφέρνει να προσφέρει αυτονομία 260 χιλιομέτρων χάρη στην μπαταρία ιόντων λιθίου των 60-Ah χωρητικότητας 36,8 kWh. Η μεικτή κατανάλωση ρεύματος είναι μεταξύ 12,8-12,9 kWh/100 χλμ. Σε επιδόσεις, τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 12,5», ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 130 χλμ./ώρα. Η φόρτισή του μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος γίνεται μέσω της χρήσης καλωδίου φόρτισης CCS (Combined Charging System) σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 40 kw, όπου σε μία ώρα μπορεί να γεμίσει η μπαταρία του στο 80% της χωρητικότητάς του. Με τη χρήση wall box ισχύος 7,2 kW, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί στο 80% μέσα σε 4 ώρες και 8 λεπτά, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια φόρτισης είναι 12 ώρες και 37 λεπτά όταν φορτίζεται μέσω οικιακής πρίζας. Το ηλεκτρικό Citigo έρχεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

SEAT Mii electric: Το Mii electric, πιστό στις αστικές μετακινήσεις του, με ατού τις κόμπακτ διαστάσεις – μήκος 3,55 μέτρα, πλάτος 1,64 μέτρα, ύψος 1,4 μέτρα και μεταξόνιο 2,4 μέτρα – αναμένεται να εμπλουτίσει την γκάμα της φίρμας στο μέλλον, με σύμμαχο την εντελώς αθόρυβη λειτουργία του και φυσικά την αμιγώς ηλεκτροκίνητη τεχνολογία του. Ο ηλεκτρικός κινητήρας του Mii αποδίδει 61 kW (ή 83 ίππους) ενώ η ροπή του είναι στα 212 Nm. Θα προσφέρεται σε πεντάθυρη έκδοση. Το πακέτο μπαταριών ιόντων λιθίου των 32,3 kWh παρέχει στο ισπανικό μοντέλο αυτονομία μέχρι και 259 χιλιόμετρα, ενώ με αποκλειστική χρήση στην πόλη φτάνει μέχρι και τα 358 χιλιόμετρα με μόνο μία φόρτιση. Σε επιδόσεις, τα 0-100 km/h μπορεί να τα πιάσει σε 12,3» και η τελική του ταχύτητα φθάνει τα 130 χλμ./ώρα. Η φόρτισή του μέσω ταχυφορτιστή μπορεί να επιτευχθεί στο 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις μία ώρα, ενώ ο χρόνος φόρτισης φτάνει περίπου τις 4 ώρες όταν συνδεθεί σε ένα wall box ή σε δημόσιο σημείο φόρτισης.