Αναταράξεις έχουν προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου οι προχθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για το Προσφυγικό. Οι αντιδράσεις που εκφράζονται απο την Τετάρτη ποικίλλουν, από την έκδοση σχετικών δελτίων Τύπου, όπως στην περίπτωση της Κω, μέχρι και προειδοποιήσεις για παραίτηση, όπως στην περίπτωση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου Κώστα Στάντζου.

«Ζητούμε αναθεώρηση του προγραμματισμού για τη Σάμο και αναμένουμε κυβερνητικές πρωτοβουλίες» περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο κ. Στάντζος, εξηγώντας πως «το μέγεθος της δομής που εξαγγέλθηκε (5.000 συν) – και ήδη ετοιμάζεται ως αντικαταστάτρια της υπάρχουσας – δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Στο ΚΥΤ Βαθέος των 650 θέσεων φιλοξενείται ήδη υπερδεκαπλάσιος αριθμός ατόμων, σχεδόν 7.000. Τι εγγυήσεις έχουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στη νέα δομή; Τα μεγέθη τρομάζουν». Ο ίδιος με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, χθες, προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση που «δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή».

Στην Κω. Σε αντίστοιχο πνεύμα κινείται και ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, εκφράζοντας όμως την κάθετη αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου στη δημιουργία κλειστής δομής: «Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν σε κλειστό χώρο, τύπου φυλακής, αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα ανήλικα, οικογένειες με παιδιά από 48 διαφορετικές χώρες, όπως είναι η σημερινή κατάσταση». Στο νησί, προσθέτει, υπάρχει ήδη κλειστή δομή δυναμικότητας 500 ατόμων, ενώ στο ΚΥΤ Κω των 840 θέσεων ζουν σήμερα 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες. «Για την Κω προβλέπεται κλειστή δομή 2.000 συν θέσεων. Το «συν» μπορεί να σημαίνει 6.000» καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης επισημαίνει τους δύο σημαντικούς ενδοιασμούς επί των εξαγγελιών: «Ο πρώτος αφορά τις τοποθεσίες που θα επιλεγούν, ιδίως σε Λέσβο και Χίο, αν δηλαδή θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό όπως έχουμε ζητήσει. Ο δεύτερος στο ενδεχόμενο με την αύξηση των ροών να οδηγηθούμε στην αναγκαστική παράλληλη λειτουργία δύο δομών σε κάθε νησί, ενός κλειστού και ενός ανοιχτού».