Νέα Δημοκρατία 55,60%

Εν. Κέντρου – Ν.Δ. 20,24%

ΠΑΣΟΚ 13,80%

Ενωμένη Αριστερά 8,80%

Αν εξαιρέση κανείς τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, που υπολόγιζε ποσοστό υπέρ της Ν.Δ. σε 55% του συνόλου, ακόμα και οι υποψήφιοι του πρώτου κόμματος εντυπωσιάσθηκαν από το αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό επιτυχίας που έφερε κόμμα σε ελεύθερες εκλογές, στη μεταπολεμική Ελλάδα. Κατ΄αρχήν, η υπερψήφιση του κ. Καραμανλή έδειξε πως ο ελληνικός λαός αντιδρά ευνοϊκώτερα στο σύνθημα της «ΗΡΕΜΙΑΣ», παρά της «ΑΛΛΑΓΗΣ» που του πρότειναν τα άλλα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός

κ. Καραμανλής προέβη

αργά τη νύχτα

στην ακόλουθη δήλωση:

«Εάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ετονίσθησαν περισσότερο του δέοντος ορισμένες αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων, θα πρέπει αυτές να λησμονηθούν. Γιατί, πέραν των αντιθέσεων, πρέπη να μας ενώνη το κοινό καθήκον να συμβάλωμε όλοι στην θεμελίωσι της δημοκρατίας και την προκοπή του τόπου».

Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε

από την 2η πρωΙνή

την ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ο εκλογεύς έπεσε στην παγίδα του ψεύτικου διλήμματος «ή ο Καραμανλής ή τα τανκς» και αντέδρασε ανάλογα. Και έτσι παγιώνεται προς το παρόν το κράτος της Δεξιάς στην Ελλάδα. Ωστόσο δείχνει ότι ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήση την σοσιαλιστική αλλαγή στη χώρα μας. Και δεν υπάρχη αμφιβολία ότι η μερίδα αυτή του ελληνικού λαού θα αυξάνεται διαρκώς στο μέλλον».

Τα προβλήματα

που θα αντιμετωπίση

η νέα κυβέρνηση

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε:

Είναι βέβαιο ότι θα του δώση την ευκαιρία να ψηφισθή από την Βουλή, που θα ελέγχη, ένα σχέδιο συντάγματος με ισχυρή εκτελεστική εξουσία, όπως το επιθυμεί. Στον εξωτερικό τομέα ο κ. Καραμανλής θα είναι δυνατόν να υποστηρίξει μια ομοσπονδοποίηση στην Κύπρο. Στο εσωτερικό, αφού προειδοποίησε τον ελληνικό λαό την περασμένη Παρασκευή ότι πρέπει να υποστή θυσίες, που θα είναι ιδιαίτερα βαρειές για τις πλέον εύπορες τάξεις, ο κ. Καραμανλής θα μπορέση να αντιμετωπίση το θέμα-κλειδί της χώρας, δηλαδή τη διευθέτηση της ελληνικής οικονομικής καταστάσεως, λαμβανομένου υπ΄όψη του πληθωρισμού που υπολογίζεται σε 34% για ολόκληρο το 1974, ενώ τα εξωτερικά χρέη έχουν ανέλθει σε 4 ½ δισεκατομμύρια δολλάρια.