Το σχήμα είναι απλό. Και λέει πως από τις στοχεύσεις καμίας χώρας που θέλει να μετατραπεί σε επενδυτικό προορισμό δεν μπορεί να λείπει μια επενδυτική υπερδύναμη όπως είναι η Κίνα. Κάτι που σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει απαραιτήτως από τον νέο δρόμο του μεταξιού προκειμένου να υπηρετήσει τη βασική της στρατηγική. Να προσελκύσει δηλαδή τόσες επενδύσεις στη χώρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μιας αναπτυξιακής έκρηξης που θα δώσει μια αξιόλογη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα υπηρετεί αυτήν ακριβώς τη στρατηγική. Στην πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή που τον συνοδεύει σε αυτή την επίσκεψη αποτυπώνεται και ο σκοπός της. Είναι ο ίδιος ακριβώς με αυτόν που είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που έχει τη σημασία του εάν αναλογιστεί κανείς πως από τη θέση της αντιπολίτευσης ήταν περισσότερα του ενός τα κόμματα που αντιμετώπισαν εχθρικά τις κινεζικές επενδύσεις.

Ευτυχώς οι εποχές εκείνες φαίνεται να έχουν παρέλθει, ενώ το ενδιαφέρον είναι έκδηλο και από την άλλη πλευρά. Αυτό μαρτυρά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τιμώμενες χώρες της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo 2019 που φιλοξενείται στη Σαγκάη και ακόμη περισσότερο η επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Αθήνα το προσεχές διάστημα. Το κλίμα δεν θα μπορούσε επομένως να είναι ευνοϊκότερο για τη δημιουργία μιας εμπορικής σχέσης από την οποία η χώρα μας θα αποκομίσει αρκετά οφέλη.