Τα πολλά και αγωνιώδη που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα γύρω από το Brexit μάς υπενθυμίζουν πως ο κόσμος είναι πολύ πιο μικρός απ’ όσο θα θέλαμε ενδεχομένως να φανταστούμε. Από τον τρόπο που θα αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ δεν εξαρτώνται μόνο οι ζωές πολλών συμπολιτών μας που ζουν και εργάζονται σε εκείνη τη χώρα, αλλά και οι ζωές όλων μας.

Είναι σαφές πως μια άτακτη έξοδος από την Ευρώπη θα έχει ισχυρότατο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, γεγονός που θα επηρεάσει βεβαίως και την ελληνική. Αλλά ακόμη και αν υπερψηφιστεί αύριο η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι πολλά αυτά που θα αλλάξουν. Η Ευρώπη θα αποκτήσει έναν νέο ανταγωνιστή στο παγκόσμιο εμπόριο πέρα από τους παλαιούς ανταγωνιστές όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, αλλά και άλλες οικονομίες.

Ο,τι συμβαίνει λοιπόν αυτές τις ημέρες στη Βρετανία δεν είναι μακριά, αλλά δίπλα μας. Είναι δίπλα μας ο κόσμος που χωρίζεται αντί να ενώνεται και είναι δίπλα μας που μπορεί να αναπτυχθεί η επόμενη φυγόκεντρος δύναμη. Κάτι που σημαίνει πως το Brexit μπορεί εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων να έχει και μια διαλυτική ισχύ για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι ένα ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η Ενωμένη Ευρώπη αυτή τη δύναμη που θα ασκηθεί εναντίον της. Μέχρι να απαντηθεί, όμως, δεν έχει κανένας δικαίωμα να αδιαφορεί. Γιατί όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα αφορούν το κοινό μας σπίτι.