Υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία και άρα αντιμετωπίζονται σε συνθήκες αλληλεγγύης. Και υπάρχουν και άλλα που απασχολούν μόνο όσους σηκώνουν το βάρος τους, προβλήματα δηλαδή που αντιμετωπίζονται σε συνθήκες μοναξιάς. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, των μοναχικών προβλημάτων, ανήκει το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης που αναδεικνύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους χωρίς δυστυχώς να απασχολεί, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε, την πολιτεία. Οι φοιτητικές εστίες παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, ενώ σε πολλές περιοχές τα ενοίκια είναι απαγορευτικά. Οπως καταγγέλλεται, μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που έχουν πέσει θύματα των λεγόμενων αετονύχηδων.

Το πρόβλημα δεν αφορά ασφαλώς τους φοιτητές που σπουδάζουν στον τόπο της διαμονής τους, αλλά όλους εκείνους που αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη για τις σπουδές τους. Πρόκειται για φοιτητές οικογενειών που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να προσφέρουν άλλο κατάλυμα στα παιδιά τους πέρα από εκείνο της υποβαθμισμένης φοιτητικής εστίας, ή αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να τους εξασφαλίσουν στέγη. Καταγράφονται δε περιπτώσεις όπου τα ενοίκια είναι τσουχτερά, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης σχεδόν ακατάλληλες.

Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να σταθεί αρωγός σε αυτήν την κατηγορία των φοιτητών. Και πρέπει, επειδή η δωρεάν Παιδεία δεν μπορεί να είναι τόσο ακριβή για κάποιους από τους φοιτητές.