Με μια πολύ σημαντική παρουσία θα διεξαχθεί σήμερα η ευρεία σύσκεψη με τίτλο «Εφαρμογή του συστήματος VAR στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη. Μια σύσκεψη που γίνεται με τις ευλογίες FIFA και UEFA, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά το ελληνικό ποδόσφαιρο και φυσικά αντιλαμβάνονται πως το VAR στη χώρα μας έχει φέρει έως τώρα αρκετά προβλήματα και πως χρειάζεται ακόμα δουλειά και εκπαίδευση από τους διαιτητές προκειμένου να κυλούν τα πάντα ομαλά.

Ο Μ. Φαν ντε Ροστ, επικεφαλής για το VAR στη FIFA, θα λάβει μέρος στη συνάντηση, η οποία παίρνει πλέον άκρως σημαντική μορφή. Διότι ο Φαν ντε Ροστ είναι ο άνθρωπος που έχει το γενικό πρόσταγμα και την ευθύνη για το σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός, όμως, από την παρουσία του Φαν ντε Ροστ, υπάρχει και μια ηχηρή… απουσία από τα ονόματα τα οποία ανακοίνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, από τη σημερινή σύσκεψη θα απουσιάσει ο υπερσύμβουλος της FIFA στην Ελλάδα, Πετρ Φούσεκ, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως ο Τσέχος επί της ουσίας δεν κάνει πλέον το παραμικρό και οι αρμοδιότητές του δεν είναι παρόμοιες με εκείνες που είχε μέχρι πρότινος, μιας και ο Μάριος Γεωργίου είναι εκείνος που τις έχει αναλάβει.

Επίσης, στη σύσκεψη θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, εκπρόσωποι Super League 1, αλλά και ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βίτορ Μέλο Περέιρα, μαζί με τον ισπανό βοηθό του, Μάριν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα του PAOK TV. Και φυσικά ένα θέμα που έθεσε πρώτος ο Αρης σχετικά με την εικόνα που θα πηγαίνει στο VAR αφού τα δικαιώματα του αγώνα τα έχει αποκλειστικά ο ΠΑΟΚ. Ενα πολύ σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για το ντέρμπι της Κυριακής, που εκτός από το VAR ήρθε και η παρουσία του Σιδηρόπουλου να του βάλει… μπουρλότο, αλλά για όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του ΠΑΟΚ, με τον επικεφαλής του VAR που θα είναι στη συνάντηση να καλείται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εικόνα που φτάνει στους διαιτητές που βρίσκονται στο βαν. Και πιθανότατα να συζητηθεί το θέμα και με τους εκπροσώπους της NOVA και της ΕΡΤ που θα βρίσκονται στη σύσκεψη.

Με τον Πρωθυπουργό

Χθες, πάντως, ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο το αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων. Παρόντες επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος  Μαυρωτάς, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπροσώπος, Στέλιος Πέτσας.

Τα βασικά σημεία του, είναι τα εξής:

n Ενίσχυση των ελέγχων των εισιτηρίων προκειμένου να διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος εισιτηρίου που επιθυμεί να εισέλθει σε αθλητική συνάντηση ταυτοποιείται με το αναγραφόμενο στο εισιτήριο ονοματεπώνυμο. Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται η κατοχή μη ονομαστικού εισιτηρίου, ή εισιτηρίου επί του οποίου το αναγραφόμενο ονοματεπώνυμο είναι διαφορετικό από του κατόχου, θα επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος του νόμιμου κατόχου του.

n Αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Με εντολή της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, ή του αθλητικού εισαγγελέα, δίνεται η δυνατότητα για τη συλλογή και την περαιτέρω επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σε όλους τους χώρους εντός αλλά και πέριξ των εγκαταστάσεων.

n Επιτάχυνση δικαιοσύνης. Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του εισαγγελέα να επιβάλλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορούμενους έως και τη δίκη τους.

n Χρήση οπτικών μέσων για αποτροπή βίας. Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού, ώστε να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση δραστών με κάθε πρόσφορο μέσο.

n Ενεργοποίηση του νόμου περί νόμιμης λειτουργίας λεσχών οργανωμένων φιλάθλων και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων για την προστασία του αθλήματος.

n Καταπολέμηση της βίας εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων. Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών, ώστε να καταλαμβάνονται και επεισόδια βίας σε τόπο και χρόνο διαφορετικό από εκείνο της τέλεσης ενός αθλητικού γεγονότος αλλά με σαφή αθλητική αναφορά.

n Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, για τον καλύτερο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αθλητικών γεγονότων.

Οπως γίνεται αντιληπτό, αναμένεται να υπάρξει διαβούλευση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και κατάθεση του νομοσχεδίου εντός του Οκτωβρίου.