Το ρεπορτάζ που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φοιτητικές εστίες μόνο θλίψη προκαλεί. Η εγκατάλειψη έχει μετατρέψει τα κτίρια σε αποθήκες φοιτητών ή, όπως καταγγέλλεται, ακόμη σε εστίες διαφόρων κινδύνων με πολλά καλώδια να κρέμονται γυμνά, τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων να είναι ανεπαρκής και την καθαριότητα είδος εν ανεπαρκεία. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιο από τα κτίρια έχει να συντηρηθεί από το 1970 όταν και κατασκευάστηκε!

Οι φοιτητικές εστίες φιλοξενούν φοιτητές που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να προχωρήσουν άμεσα έργα συντήρησης ή και ανακατασκευής όπου χρειάζεται. Η πολιτεία οφείλει να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της γι’ αυτά τα παιδιά που χωρίς να έχουν τα οικονομικά εφόδια άλλων συνομηλίκων τους κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν για τους πιο εύπορους η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι επιτυχία, γι’ αυτά τα παιδιά είναι άθλος.

Αλλά πέρα από τον συμβολισμό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η πολιτεία οφείλει να λάβει μέριμνα. Υπάρχουν λόγοι ασφαλείας βεβαίως, αλλά και στοιχειώδους αυτοσεβασμού. Δεν μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να στοιβάζει εκατοντάδες φοιτητές σε εστίες, των οποίων η ξενοδοχειακή υποδομή είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορεί ένα κράτος που έχει υπάρξει τόσο σπάταλο να εμφανίζεται τόσο φειδωλό και να υποχρηματοδοτεί τη στέγη των φοιτητών του. Η μέριμνα πρέπει λοιπόν να ληφθεί άμεσα.