Με μία υπόσχεση επανεκκίνησης των σχέσεων με την ΕΕ, που δεινοπάθησαν επί Ματέο Σαλβίνι, ορκίστηκε χθες ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Κινήματος Πέντε Αστέρων (Μ5S) και Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην Ιταλία. «Τα κόμματα σε αυτή την κυβέρνηση θα κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε να μη φιλονικούν με τις Βρυξέλλες, να μην έχουν μάταιες διαμάχες ή καβγάδες, αλλά αντ’ αυτών να προτείνουν νέες ιδέες», δήλωσε ο νέος (προερχόμενος από το PD και ιδιαίτερα φιλοευρωπαίος) υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βιντσέντζο Αμέντολα, σημειώνοντας πως και οι δύο εταίροι είχαν στηρίξει (αντίθετα με την ακροδεξιά Λέγκα) τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Η πρώτη κίνηση που έκανε μάλιστα η νέα κυβέρνηση ήταν να προτείνει τον κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι για τη θέση του ιταλού ευρωπαίου επιτρόπου.
Σύμφωνα με πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζεντιλόνι αναμένεται να αναλάβει το ισχυρό πόστο του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Εφόσον επιβεβαιωθεί την Τρίτη, όταν θα παρουσιάσει η Φον ντερ Λάιεν τη σύνθεση της νέας της ομάδας, θα είναι ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για τον Ματέο Σαλβίνι, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Ιταλίας, που διέλυσε τον περασμένο μήνα τον κυβερνητικό συνασπισμό Λέγκας – M5S προσδοκώντας ότι η χώρα θα πήγαινε σε εκλογές και ο ίδιος θα εξασφάλιζε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν δεν το είχε κάνει, θα όριζε το κόμμα του, που θριάμβευσε στις ευρωεκλογές εξασφαλίζοντας 34% των ψήφων, τον νέο ιταλό επίτροπο. Ο οποίος βέβαια δεν αναμενόταν να εξασφαλίσει εντός της Κομισιόν τόσο περίβλεπτο πόστο.
Ο Σαλβίνι καταγγέλλει τώρα ότι «ισχυρές δυνάμεις» εντός της Ευρώπης βρίσκονται πίσω από τη νέα κυβέρνηση, ότι αυτή «δεν θα αντέξει πολύ», ότι ο ίδιος «θα πάρει τη χώρα πίσω». Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, πάλι, που έχει μέσο όρο ηλικίας μόλις 37 χρόνων, και περιλαμβάνει δέκα υπουργούς από το M5S, εννέα υπουργούς από το PD (ανάμεσά τους και ο πρώην ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών), έναν υπουργό από το μικρό αριστερό κόμμα LEU, καθώς και μία τεχνοκράτισσα χωρίς πολιτικούς δεσμούς με κανένα κόμμα, τη Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, στο υπουργείο Εσωτερικών, φιλοδοξεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Δευτέρα από τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη από τη Γερουσία και κατόπιν να συντάξει τον «επεκτατικό» προϋπολογισμό που υποσχέθηκε για το 2020, με τη δέσμευση όμως να μη θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.
- Οι 11 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2026: Τι προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης από τη Θεσσαλονίκη
- Ο Τραμπ εντείνει την πίεση στην Τεχεράνη: Ανακοίνωσε νέους δασμούς για όποια χώρα συναλλάσσεται με το Ιράν
- Επιμένει το πολικό ψύχος: Νέες χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Πού χρειάζονται αλυσίδες







