Ενας νέος, μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος με την Ευρώπη θα ήταν ακόμη πιο επιζήμιος από τη σημερινή διαμάχη της Ουάσιγκτον με την Κίνα, σύμφωνα με οικονομολόγους που μίλησαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κρατήσει αυστηρή στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρότι τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρώσει την προσοχή του στην επιβολή νέων δασμών στους Κινέζους. Ομως μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς σε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην Ευρώπη, του αυτοκινήτου.

Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, οδηγώντας την Κομισιόν στην απόφαση να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 2,8 δολαρίων. Η Κομισιόν μάλιστα έχει απειλήσει με νέα μέτρα εάν υπάρξει κλιμάκωση από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν όμως, το 2018 οι ΗΠΑ εξήγαγαν τρεις φορές περισσότερα προϊόντα στην ΕΕ από ό,τι στην Κίνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας νέος πόλεμος ΕΕ – ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει άσχημα και τις δύο πλευρές.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ. Λόγω της κακής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, θεωρείται ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν οικονομικό πόλεμο σε αυτό το στάδιο.

Τα τελευταία στοιχεία από τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό μόλις 0,2%, από 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τώρα νέο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Στις ΗΠΑ, η οικονομία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από ό,τι στο προηγούμενο τρίμηνο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τη σειρά της ανακοίνωσε τον Ιούλιο την πρώτη μείωση επιτοκίων σε περισσότερο από μία δεκαετία.