Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε μια ΔΕΗ με πλεόνασμα και την παρέδωσε στο χείλος της καταστροφής – μιας καταστροφής που με βάση το τεράστιο μέγεθος της Επιχείρησης θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Οποιος και αν ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας πρέπει να σωθεί πάση θυσία. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθεί στην τύχη της. Αντίθετα, απαιτείται ένα συγκροτημένο σχέδιο διάσωσης, ώστε να αποτραπεί και το παραμικρό ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης.

Ασφαλώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Τα σφάλματα της πολιτικής έχουν κόστος και το κόστος καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι. Και αυτή τη φορά είναι αυτοί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος, όπως θα συμβεί με τους συνεπείς πελάτες που θα χάσουν την έκπτωση του 10% την οποία είχαν εξασφαλίσει ακριβώς χάρη στη συνέπειά τους.

Τα συνεχή βάρη ωστόσο που σηκώνουν οι φορολογούμενοι υπενθυμίζουν πως το σχέδιο εξυγίανσης της Επιχείρησης δεν μπορεί να περάσει εξ ολοκλήρου από τις τσέπες τους. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης πρέπει ασφαλώς να αποτραπεί, αλλά όχι με την εύκολη λύση της αύξησης των τιμολογίων. Η σημερινή κυβέρνηση εξάλλου δεν καλείται απλώς να εξυγιάνει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Οφείλει να την οδηγήσει και με ασφάλεια στη νέα της εποχή.