Αθήνα και Λευκωσία, λέει το διπλωματικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τη λογική της έντασης στην οποία επιμένει να ομνύει η Αγκυρα είτε με εμπρηστικές δηλώσεις είτε με παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η επιλογή αυτή μοιάζει αυτονόητη, αλλά δεν είναι. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως κορυφαίο μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης επιδιδόταν σε συνεχείς λεονταρισμούς και κινήσεις πατριδοκαπηλίας ελπίζοντας πως έτσι θα αποσπούσε κομματικά οφέλη.

Η εποχή εκείνη έχει ευτυχώς περάσει για τη χώρα μας. Δεν έχει περάσει δυστυχώς για τη γειτονική μας χώρα, η οποία μεταφέρει παγίως τα εσωτερικά της προβλήματα στην εξωτερική της πολιτική και τις διεθνείς της σχέσεις. Οι επιλογές απέναντι σε αυτή τη στρατηγική δεκαετιών είναι δύο. Ή παρασύρεται κανείς στο παιχνίδι των επιδείξεων ισχύος και των λεονταρισμών ή συμπεριφέρεται ως ήρεμη και σώφρων δύναμη. Ως δύναμη που δεν επιβεβαιώνεται με ανάλογες συμπεριφορές αλλά με τη γνώση της θέσης της στον γεωπολιτικό χάρτη και των συμμαχιών της στο διεθνές στερέωμα.

Αυτή η σώφρων και ήρεμη στάση είναι που επιβάλλεται τούτες τις ώρες. Η διπλωματία έχει πολλές φορές κερδίσει τις πολεμικές ιαχές. Και η επαγρύπνηση στέλνει πάντα το σωστό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτήν την οδό οφείλει να συνεχίσει να πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση, στον στόχο της ειρηνικής συνύπαρξης δεν μπορεί παρά να μείνει προσηλωμένη.