Η πρόκριση του Ολυμπιακού στη φάση των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ έχει χωρίς αμφιβολία τη σφραγίδα του Ζοσέ Σα, καθώς ο πορτογάλος τερματοφύλακας της ομάδας του Λιμανιού ήταν ανίκητος στις δύο αναμετρήσεις με την Μπασακσεχίρ. Ηταν αυτός που κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν με την απόκρουση του πέναλτι στο 93′, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στην Κωνσταντινούπολη και ήταν εξίσου εντυπωσιακός και στη ρεβάνς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο βοηθός προπονητή της τουρκικής ομάδας δεν χρειάστηκε πολλές λέξεις για να περιγράψει την απόδοση του 26χρονου πορτιέρε στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

«Ο Ζοσέ Σα ήταν ο MVP και των δύο παιχνιδιών. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλό τερματοφύλακα και ήταν ο παίκτης του αγώνα» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Ιρφάν Σαράλογλου, ο οποίος αποθέωσε τον πορτιέρε του Ολυμπιακού. Δεν χωρά αμφιβολία πως ο πορτογάλος τερματοφύλακας έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόκριση του Ολυμπιακού στα πλέι οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων.

Ο ίδιος όμως φρόντισε να εκθειάσει την προσπάθεια όλων των συμπαικτών του, δείγμα και αυτό του χαρακτήρα του. «Ολη η ομάδα έπαιξε άμυνα, όχι μόνο εγώ» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πορτογάλος φύλακας άγγελος της εστίας του Ολυμπιακού.

Ο Σα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των Ερυθρολεύκων το καλοκαίρι του 2018, όταν ο Ολυμπιακός συμφώνησε με την Πόρτο για τον μονοετή δανεισμό του παίκτη. Ο τεχνικός των Πειραιωτών, Πέδρο Μαρτίνς, είχε εισηγηθεί στη διοίκηση του συλλόγου την απόκτηση του Σα, καθώς είχε συνεργαστεί μαζί του στη Μαρίτιμο. Ο πορτογάλος προπονητής μίλησε με θερμά λόγια για τον συμπατριώτη του και δικαιώθηκε. Ο Σα έδειξε την περσινή σεζόν πως μπορεί να κάνει τη διαφορά στα γκολπόστ των Ερυθρολεύκων και όλα πήραν τον… δρόμο τους, καθώς ο Ολυμπιακός απέκτησε το φετινό καλοκαίρι τα δικαιώματα του 26χρονου πορτιέρε από τους Δράκους. Και για να γίνει αυτό χρειάστηκε να δώσουν οι Πειραιώτες τρία εκατ. ευρώ στην Πόρτο αλλά και ένα πολύ καλό συμβόλαιο στον ίδιο τον παίκτη. Η δικαίωση της συγκεκριμένης επιλογής είναι δεδομένη, καθώς οι Ερυθρόλευκοι αισθάνονται σιγουριά με τον Πορτογάλο στα γκολπόστ.

Ο Σα απολαμβάνει την παρουσία του στους Ερυθρόλευκους και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα του Πειραιά. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθέτησή του στα social media μετά το τέλος του αγώνα με την Μπασάκ. «Νιώθω σαν στο σπίτι μου στον Ολυμπιακό» ήταν το μήνυμα του Σα και αυτό τα λέει όλα. Προτιμούσε λοιπόν να παίξει στον Ολυμπιακό και τούτο φάνηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Σα έδειξε στους Δράκους ότι ήθελε να παραμείνει στην ομάδα του Πειραιά και η συγκεκριμένη κίνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της μεταγραφής.

Ο 26χρονος γκολκίπερ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα του και δεν είναι τυχαίο πως ο πορτιέρε των Ερυθρολεύκων είναι στα πλάνα του ομοσπονδιακού προπονητή της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος. Ο Σα κλήθηκε ξανά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και αναγνωρίζει πως ο Ολυμπιακός τον βοήθησε σημαντικά να βρει θέση στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Οσοι γνωρίζουν τον Σα είναι σε θέση να μιλήσουν για τη μεγάλη αγάπη του 26χρονου γκολκίπερ, που δεν είναι άλλη από την κόρη του. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο τερματοφύλακας των Ερυθρολεύκων έχει κάνει τατουάζ στο δεξί του μπράτσο, το οποίο απεικονίζει το πρόσωπο της κορούλας του. «Η κόρη μου είναι τα πάντα για μένα» έχει δηλώσει ο πορτιέρε των Ερυθρολεύκων.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποθέωσαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης τον τερματοφύλακα της ομάδας τους, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην κατάκτηση της πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης το σκηνικό ήταν ανάλογο. Αυτή τη φορά ήταν σειρά του Πέδρο Μαρτίνς και των παικτών του Ολυμπιακού να αποθεώσουν τον Ζοσέ Σα. Ηταν οι μεγάλες στιγμές του Πορτογάλου και ο 26χρονος γκολκίπερ της πειραϊκής ομάδας έχει μόνο έναν στόχο στο μυαλό του. Να συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η πίεση για τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού είναι μεγάλη. Οσοι έχουν υπερασπιστεί τα δοκάρια των Ερυθρολεύκων μπορούν να καταλάβουν το βάρος που σηκώνει στους ώμους ο γκολκίπερ της ομάδας του Λιμανιού. Και ο Σα έχει καταλάβει πολύ καλά τις απαιτήσεις που υπάρχουν αποδεικνύοντας πως μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες του κόσμου. Ο πορτογάλος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού είναι το πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή του στη ρεβάνς με την Μπασακσεχίρ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οχι όμως μόνο στην Ελλάδα. Ο τουρκικός αλλά και ο πορτογαλικός Τύπος αναφέρθηκαν με διθυραμβικά σχόλια στην απόδοση του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, καταλήγοντας σε μια κοινή διαπίστωση. Ο Σα έκρινε την πρόκριση υπέρ της ελληνικής ομάδας στα δύο παιχνίδια με την Μπασακσεχίρ.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν και στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχουν δώσει το φετινό καλοκαίρι και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για την ομάδα του Λιμανιού. Ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται για τα μεγάλα παιχνίδια με την Κράσνονταρ και θα είναι πολύ σημαντικό για τους Πειραιώτες να συνεχίσει ο Ζοσέ Σα τις υψηλές πτήσεις.