Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε σχέση με τις άλλες κυβερνήσεις από το 2009 και μετά, έχει ειδικά χαρακτηριστικά και απολαμβάνει συγκυρίες που δεν έχουν προηγούμενο. Συγκεκριμένα: Εχει τη μέγιστη επικοινωνιακή υποστήριξη από εφημερίδες – τηλεοπτικούς σταθμούς – ραδιόφωνα – sites κ.λπ.

Εχει άνετη κοινοβουλευτική στήριξη, που της στερεί το επιχείρημα που δικαίως είχαν προκάτοχοί της, για ανάγκη συνεργασιών με άλλα κόμματα, για ασταθές πολιτικό περιβάλλον, για απροσδιόριστο πολιτικό χρόνο έως τις επόμενες εκλογές. Δεν έχει τις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχαν άλλοι, άρα μπορεί να έχει μια πολιτική, μέσα στα πλαίσια βεβαίως της ΕΕ. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που παραλαμβάνει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά με τόσο καλή κατάσταση και με την πιστοποίηση διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων. Τα παραμύθια περί «καμένης γης» δεν πείθουν πλέον, ούτε τον Μπάμπη και τον Αρη.

Είναι η πρώτη κυβέρνηση από το 1974 που από την ημέρα των εκλογών μέχρι σήμερα, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας μεταξύ όσων έλεγε προεκλογικά και κάνει μετεκλογικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά βεβαίως είναι γνωστά στα έμπειρα στελέχη της ΝΔ που κυβέρνησαν τον τόπο στο παρελθόν και ταύτισαν την ανέλιξή τους με την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων, δεξιών και ακροδεξιών πολιτικών. Τους δημιουργούν ικανοποίηση, κρυφά χαμόγελα και εκείνη τη χαρακτηριστική αλαζονεία πολιτικών, που βλέπουν τους πολίτες σαν «πελάτες» με τα «οφέλη» που ζήσαμε μέχρι το 2014. Ξεχνούν βέβαια ότι το μόνο βέβαιο στην πολιτική είναι η αβεβαιότητα.

Και βλέπουν με αμηχανία ότι δεν μπορούν να κατηγορήσουν τη Δούρου για τις φωτιές της περιόδου, ότι τα SMS της προπαγάνδας του 112 ήταν καλά και ωφέλιμα οικονομικά (αλήθεια πόσο κόστισαν;) για τις εταιρείες κινητής αλλά δεν λειτούργησαν στις περιοχές των φωτιών, βλέπουν ότι οι πολίτες της Σαμοθράκης δεν καταλαβαίνουν ότι για τον αποκλεισμό του νησιού φταίει ο… Τσίπρας κ.λπ. κ.λπ. Οι κυβερνητικοί καταλαβαίνουν πλέον με τρόμο ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» και τα εύκολα προεκλογικά λόγια δεν μπορούν να πείσουν πλέον, παρά την ισχυρή στήριξη φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που θυμίζουν άλλες επώδυνες για τη Δημοκρατία εποχές. Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή! Τα κύρια μέτωπα που θα αντιμετωπίσει η ΝΔ είναι ακριβώς εκείνα που ανέδειξε προεκλογικά, επένδυσε και κέρδισε. Οσο και να παπαγαλίζουν κανάλια και δημοσιογράφοι και να ανταγωνίζονται σε αγιογραφίες υπουργών, η πραγματικότητα έχει τους δικούς της κανόνες.

Θα περιοριστώ μόνο στο μέτωπο της οικονομίας. Αναμένουμε την άμεση μείωση – κατάργηση των 29 «άδικων φόρων» του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ειδικά που η κυβέρνηση ξεκίνησε με μείωση του ΕΝΦΙΑ σε πλούσιους και πολύ πλούσιους (1.500 ευρώ ετήσια μείωση για όσους έχουν περιουσία πάνω από 1.000.000 ευρώ σε ακίνητα  δεν είναι και μικρό δώρο!) της τάξης των 22.000.000 ευρώ! Κι ας φώναζαν οι βουλευτές της τα προηγούμενα χρόνια για μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ΑμεΑ, στα ορφανοτροφεία, στα ιδρύματα κ.λπ.

Αναμένουμε την υλοποίηση – ολοκλήρωση των μειώσεων φόρων που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας το 2018-2019. Εκτός και αν οι μειώσεις αυτές, που είχαν στοχευμένη κοινωνική – αναπτυξιακή διάσταση, ακυρωθούν!

Αναμένουμε την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, για την οποία τόσα δάκρυα έχυσαν προεκλογικά. Τη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Μπορεί από σύμπτωση (;) οι τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση στα πρώτα Ν/Σ να ωφελούσαν φωτογραφικά δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά νομίζω ότι τώρα πλέον θα έρθει και η ώρα της μεσαίας τάξης.

Αναμένουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο – διαφθορά! Μπορεί να μη γίναμε σοφοί στις προγραμματικές για όλα αυτά, αλλά νομίζω πλέον έφτασε η ώρα να μάθουμε τον τρομερό σχεδιασμό για τον οποίο μας έλεγαν.

Εγώ προσωπικά δεν αναμένω κάτι από τα προηγούμενα. Δεν έχω αυταπάτες και γνωρίζω πρόσωπα, καταστάσεις, παρασκήνια και διαδρομές. Είναι ώρα όμως ο πολίτης να αντιληφθεί, για όσα του έλεγαν και για όσα ψήφισε, ποια είναι η πραγματικότητα. Και ευτυχώς που υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση που θα ανταποκριθεί δυναμικά στον θεσμικό της ρόλο. Γιατί την επιστροφή στη δεξιά κανονικότητα είναι χρέος όλων μας να την αποτρέψουμε, με αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ο Τρύφων Ζ. Αλεξιάδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιά