Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς θα είναι υποχρεωτικός για όλα τα παιδιά στη Γερμανία, που πηγαίνουν σχολείο από τον Μάρτιο του 2020. Μάλιστα, προβλέπεται και «τσουχτερό» πρόστιμο για εκείνους τους γονείς που αντιστέκονται στα όσα προβλέπει ο νομοθέτης, με πρόστιμο ύψους έως και 2.500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικό αίτημα της Ενωσης Γερμανών Παιδιάτρων να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της ιλαράς αλλά και επτά ακόμη ασθενειών: της διφθερίτιδας, του τέτανου, της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς, του κοκκύτη, της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς.

Στόχος του υποχρεωτικού εμβολιασμού του ανήλικου πληθυσμού που φοιτά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία, των εκπαιδευτικών και όσων διαμένουν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι να μπει φρένο στην επανεμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 καταγράφηκαν 350.000 κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως, αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τα περιστατικά του 2017.

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα στοιχεία για το 2019 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως έχουν τετραπλασιαστεί το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στις δυτικές χώρες οι υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου κατά της ιλαράς και του αυτισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαψεύσει επανειλημμένα αυτή τη θεωρία.

Σημειώνεται, ότι η ιλαρά θεωρείται από τους περισσότερους νόσημα της παιδικής ηλικίας, ωστόσο μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Οφείλεται σε RNA ιό που ανήκει στην οικογένεια των παραμυξοιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μεταδίδεται αερογενώς και με σταγονίδια. Ο χρόνος επιβίωσης του ιού στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες (κυμαίνεται από 7-18 ημέρες). Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7 με 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, επιπεφυκίτιδα και εξάνθημα. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν από την έκθυση του εξανθήματος και έως 4 ημέρες μετά.