Συνήθιζε να λέει κάθε κυβέρνηση πως παρέλαβε καμένη γη από την προηγούμενη. Αυτή η κυβέρνηση απέφυγε τον πειρασμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως είναι πολλά τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε μαζί με τα κλειδιά της εξουσίας και μερικές καυτές πατάτες που μαρτυρούν πως η μετεκλογική ευφορία δεν θα διαρκέσει και πολύ.

Μια τέτοια καυτή πατάτα είναι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, άλλη μία είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Τα μεν πρώτα συνιστούν τεράστια απειλή για το τραπεζικό σύστημα, η δε δεύτερη για ολόκληρη την οικονομία. Το μέγεθος της απειλής είναι τέτοιο που δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Θα πρέπει να γίνει όχι αύριο, αλλά αμέσως, ό,τι δεν έγινε χθες.

Η χώρα φαίνεται να αφήνει σιγά σιγά πίσω της την κρίση, αλλά σε πολλούς τομείς εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κρίση φεύγει, αλλά παραμένουν ενεργές εστίες κρίσης που αν αναζωπυρωθούν μπορεί να προκαλέσουν μια νέα πυρκαγιά. Και φυσικά δεν αρκεί η πυροσβεστική διάθεση για να αποτραπεί ο κίνδυνος. Απαιτούνται συγκεκριμένο σχέδιο και η λήψη άμεσων μέτρων.

Η επιστροφή στην περίφημη κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει με αργά βήματα. Θα χρειαστούν ταχείς ρυθμοί. Η νέα κυβέρνηση δείχνει να το έχει αντιληφθεί. Ελπίζει επομένως κανείς η αντίληψη αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη. Να γίνει έργο με απτά αποτελέσματα.