Η ιστορική μείωση στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ως προς τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Οι κάλπες φαίνεται να αποτελούν στα μάτια πολλών το ορόσημο όχι απλώς μιας κυβερνητικής αλλαγής, αλλά μιας επιστροφής στην κανονικότητα. Φαίνεται ακόμη να ανακτάται η εμπιστοσύνη στο διεθνές περιβάλλον για μια χώρα που απώλεσε δυστυχώς μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της.

Ο πήχης για την επόμενη κυβέρνηση έχει μπει επομένως ψηλά. Οχι επειδή περιμένει κανείς, εδώ ή αλλού, πως τα πάντα θα αλλάξουν το πρωί της Δευτέρας ως διά μαγείας. Αλλά επειδή, και εδώ και αλλού, εκτιμάται ή ελπίζεται πως η επόμενη κυβέρνηση θα πολιτευτεί με τη σοβαρότητα, την αποφασιστικότητα και το σθένος που απαιτούν οι περιστάσεις. Επειδή εκτιμάται ή ελπίζεται πως δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του ακραίου λαϊκισμού που τραυμάτισαν βαθιά τη χώρα, με πιο βαθύ απ’ όλα τα τραύματα εκείνο της παράτασης της κρίσης για μια επιπλέον τετραετία.

Σε αυτές τις προσδοκίες οφείλει να κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί η  επόμενη κυβέρνηση. Πρέπει να ανταποκριθεί όχι για να φανεί αρεστή στις αγορές ή στους δανειστές, αλλά για να δώσει στην ελληνική οικονομία τις βάσεις για να επιστρέψει ομαλά στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Για να δώσει στην ελληνική οικονομία την ευκαιρία να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς και χωρίς τη μέγγενη νέων προγραμμάτων. Η ιστορική μείωση έγινε. Τώρα είναι η ώρα της ιστορικής ευκαιρίας.