Γιατί κατεβαίνει υποψήφιος με την Πλεύση Ελευθερίας στην Α’ Αθήνας ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Διαμαντής Καραναστάσης; «Εφτασα σε ένα σημείο λοιπόν που ένιωσα πάρα πολύ έντονα ότι δεν μου φτάνει σε αυτές τις συνθήκες… ότι δεν φτάνει να θέτουμε τα ερωτήματα, αλλά οι καλλιτέχνες όπως και σε άλλες σκοτεινές εποχές οφείλουμε να διεκδικήσουμε τις λύσεις» εξηγεί, ενώ προτρέπει τους πολίτες «να πάνε να ψηφίσουν! Για ένα μεγάλο διάστημα και εγώ θεωρούσα επαναστατική πράξη την αδιαφορία. Και οδηγηθήκαμε εδώ. Λέω στον κόσμο ότι είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη, ότι είναι σπουδαία πράξη η ψήφος και ελπίζω να θέλουν ζωή στη Βουλή!».

Σκηνοθέτης. Ηθοποιός. Με μακρά διαδρομή. Τι γυρεύει η καλλιτεχνική αλεπού στο παζάρι της πολιτικής αλήθειας;

Το ετερόκλητο μάλλον του καλλιτέχνη και της πολιτικής· εγώ το αντιλαμβάνομαι στο ότι στη δουλειά μου πρέπει να θέτω τα ερωτήματα, ενώ στο παζάρι της πολιτικής ζητάνε λύσεις.

Από την άλλη, εγώ από τη φύση μου και μέσα από την ενασχόλησή μου με τις θετικές επιστήμες είμαι… solver και η Ζωή Κωνσταντοπούλου απ’ τη μεριά της είναι μια γεννημένη πρωταγωνίστρια!

Εκεί είναι που δέσαμε με τη Ζωή. Τη «βασανίζω» με ατελείωτες ερωτήσεις και μου δίνει ατελείωτα προβλήματα να λύσω, και το ανάποδο βέβαια, κάθε μέρα!

Εχουμε φτιάξει μια πολύ καλά προπονημένη ομάδα!

Στην προσωπική διάσταση της ερώτησης, έφτασα σε ένα σημείο λοιπόν που ένιωσα πάρα πολύ έντονα ότι δεν μου φτάνει σε αυτές τις συνθήκες… ότι δεν φτάνει να θέτουμε τα ερωτήματα, αλλά οι καλλιτέχνες όπως και σε άλλες σκοτεινές εποχές οφείλουμε να διεκδικήσουμε τις λύσεις.

Τι σας κάνει να στρατεύεστε με την Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Εφτιαξα ένα βίντεο πριν από λίγες ημέρες, που μάλλον θα είναι και η μόνη μου καμπάνια για την υποψηφιότητά μου στην Α’ Αθήνας. Εκεί εξήγησα δυο – τρία πράγματα και απαντάω και σε αυτήν την ερώτηση.

Στη Ζωή έστειλα ένα… μήνυμα, όταν την έβλεπα να δίνει αυτόν τον υπεράνθρωπο αγώνα στη Βουλή το καλοκαίρι του ’15. Μόνη εναντίον όλων. Αισθάνθηκα την ανάγκη επικοινωνίας όταν είδα μια γυναίκα να έχει αφήσει τα πάντα, και την καριέρα της και τη ζωή της και τη βόλεψή της, και να υποβάλλεται σε μια τέτοια δοκιμασία για να υπερασπιστεί τους πολίτες της χώρας μας. Ταυτίστηκα, συγκινήθηκα και θέλησα να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Γνωριστήκαμε και ξεκινήσαμε την Πλεύση. Η Ζωή είναι μια υπέροχη γυναίκα, μια σπουδαία επιστήμονας και ένα νοητικό υπερόπλο. Νομίζω ότι αυτό μας αξίζει και τίποτα λιγότερο.

Πώς κωδικοποιείται η πρόταση της Πλεύσης για την Ελλάδα και την επόμενη μέρα;

Εξαρτάται για ποια μέρα μιλάμε! Η επομένη των εκλογών θέλω και παλεύω και πιστεύω να ξημερώσει με «ζωή στη Βουλή», που είναι και το βασικό μας σύνθημα και με τις δύο έννοιες! Με οκτώ βασικές ενέργειες που θα δρομολογήσουμε από τις πρώτες μέρες και με συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν μιλάμε για κυβερνητικό πρόγραμμα. Τουλάχιστον ακόμη. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.

Την επόμενη μέρα αυτού του δεύτερου βήματος δεν την ξέρω. Οπως δεν ξέρουμε και την επόμενη μέρα, αν δεν είχε συμβεί το καλοκαίρι του ’15 η αυτόματη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο κόμμα.

Προσωπικά πιστεύω ότι όλη η Ευρώπη περίμενε την Ελλάδα τότε να βγει μπροστά και αυτό είναι κάτι που έχω συζητήσει με πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς. Και οι έλληνες πολίτες δώσαμε το έναυσμα… Πιστεύω ότι θα είχαμε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την Ελλάδα οδηγό των εξελίξεων και όχι ουραγό όπως την κατέταξαν μετά. Πιστεύω ότι χάσαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Πιστεύετε στην αντίθεση Αριστεράς – Δεξιάς σήμερα ή βλέπετε άλλη διαιρετική τομή για τη χώρα;

Δεν πιστεύω σε διαιρετικές τομές, τουλάχιστον σε αυτήν τη συγκυρία. Αν αυτοπροσδιορίζονται ως οι αριστεροί της χώρας αυτοί που κουνάνε την κόκκινη σημαία για να γίνουν οι υποτακτικοί του Τραμπ στα Βαλκάνια, να πουλάνε όπλα στη Σαουδική Αραβία, να κάνουν διακοπές σε θαλαμηγούς και να βολεύουν συζύγους, φίλους, θείους, θείες και τα σκυλιά τους σε θέσεις και ό,τι άλλο βλέπουμε, με γεια τους, με χαρά τους.

Αν η Δεξιά είναι αυτά τα στοιχεία που έχουν μαζέψει σε υψηλές θέσεις εκεί πέρα μέσα στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν κάπως το όνομά τους. Το περιτύλιγμα που βάζουν είναι καλό γραφιστικά, αλλά το περιεχόμενο παραμένει το ίδιο.

Και οι δυο τους βέβαια άλλαξαν γνώμη κάποια στιγμή και το γυρίσανε. Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε μόνο… τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και θέλησε να καταστρέψει τη χώρα μας από την αρχή. Α, ναι! Αλλαξε και ΑΦΜ, άλλαξε και όνομα! Εμείς λέμε, δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά.

Γιατί, αλήθεια, η Πλεύση δεν μπήκε στη λογική στρατηγικής συγκρότησης ενός κοινού έστω εκλογικού μετώπου με άλλες δυνάμεις;

Θα σου απαντήσω κάπως πλαγίως για να γίνω όσο πιο ευθύς γίνεται. Ολες οι επιθέσεις που δέχτηκα από τη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά ήρθαν από τα «αριστερά». Ολες! Προσωπικά, επαγγελματικά, ακόμη και οικογενειακά. Υπάρχει μεγάλη φαγωμάρα, υποκρισία και πολύ ψέμα.

Παρ’ όλα αυτά, λες δεν πειράζει, συζητάς επανειλημμένα, λες δημόσια τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, οι άλλοι δεν σου απαντούν ποτέ και μετά σε φωνάζουν αλαζόνα! Δεν καταλαβαίνω. Με τον Βαρουφάκη, από την άλλη, είναι το άλλα λέμε το πρωί, άλλα λέμε το βράδυ, αρκεί δημοσιότητα να υπάρχει, να γινόμαστε και λίγο trend και να διαφημίζουμε με κάθε τρόπο τα βιβλία μας.

Εδώ έχουμε εκλογές και ο τύπος έχει καρφιτσωμένο στα social πωλητήριο για το βιβλίο που προλογίζει. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Πούλα όσα θες, φίλε, αλλά όχι στην πλάτη της Ελλάδας. Πάλι!

Και έχεις και τον Κλέωνα, που είναι και φίλος, να λέει ότι του έγινε πρόταση από την Πλεύση πριν πάει εκεί. Πότε; Ο,τι να ‘ναι ν’ ακουγόμαστε. Ασε που στα μαθηματικά πέντε και πέντε κάνουν δέκα. Στην πολιτική μπορεί να κάνουν και δύο, μπορεί να κάνουν και ένα.

Ποια η δική σας προσωπική πρόταση για τους πολίτες σε τούτες τις κάλπες;

Να πάνε να ψηφίσουν! Για ένα μεγάλο διάστημα και εγώ θεωρούσα επαναστατική πράξη την αδιαφορία. Και οδηγηθήκαμε εδώ. Λέω στον κόσμο ότι είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη, ότι είναι σπουδαία πράξη η ψήφος και ελπίζω να θέλουν ζωή στη Βουλή!