Δεν γνωρίζω ποιος εισήγαγε πρώτος στην πολιτική ορολογία την άποψη για την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που τη χρησιμοποιεί συχνά την ορίζει ως την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ορισμό των θεσμικών προσώπων της δικαιοσύνης, την κατάληξη της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μάλιστα είπε ότι αυτό επετεύχθη στις πρόσφατες εκλογές και με την ευκαιρία των γεγονότων που προέκυψαν από τη μη επιλογή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ότι το Κίνημα Αλλαγής γίνεται ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τιμώ και σέβομαι τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Είναι μια απο τις πιο εμβληματικές κοινοβουλευτικές παρουσίες.

Ομως διατηρώ το δικαίωμα της κριτικής στις απόψεις του. Το Κίνημα Αλλαγής με τις πρόσφατα προγραματικές του θέσεις στο 2o Συνέδριό του έχει ισχυρή σοσιαδημοκρατική ταυτότητα με αυτονομία πολιτικής. Δεν επιδιώκει συμπληρωματικό ρόλο αλλά διεκδικεί την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Φυσικά και ο πολιτικός συμβολισμός της διεύρυνσης με την τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη στο Επικρατείας δεν δείχνει ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δεν θεωρώ ότι μειώνει τη συνεισφορά κανενός στη Δημοκρατική Παράταξη για τη διάσωση της χώρας σε δύσκολες συνθήκες. Και τώρα στην ουσία της πολιτικής.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να χάσει εκτός της ιδεολογικής ηγεμονίας και την αριθμητική ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο. Εκείνο που προέχει είναι ποιος θα σταθεί απέναντι στη ΝΔ.

Ιδεολογικός μας και πολιτικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κυβερνησιμότητα της χώρας που οφείλουμε να απαντήσουμε όταν αποτυπωθεί η λαϊκή βούληση. Επίσης παρά τον αριστεροδεξιό πολιτικό αχταρμά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους ότι συνεχίζουν και τον εμπιστεύονται προοδευτικοί πολίτες.

Εκεί στοχεύουν οι τελευταίες πολιτικές κινήσεις και όλοι γνωρίζουν ότι η κατάκτηση της ηγεμονίας δεν είναι εύκολη, δεν είναι αγώνας ταχύτητας 100 μέτρων, αλλά χιλιάρι με σχέδιο με πολλή δουλειά και επιμονή. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς, όλοι έχουν λόγο και ρόλο. Ολοι οι προοδευτικοί πολίτες που έχουν αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, στην Ανανεωτική Αριστερά, στο Προδευτικό Κέντρο, την Πολιτική Οικολογία έχουν επιλογή μέσα από την υπερψήφιση του Κινήματος Αλλαγής να σηματοδοτήσουν τη νέα πορεία της χώρας.