H Ελλάδα βρίσκεται εκτός Μνημονίων με καθαρό ορίζοντα και τα χέρια λυμένα για να εφαρμόσουμε προοδευτικές πολιτικές. Μπορούμε να ασκήσουμε μια πολιτική που ενισχύει το κοινωνικό κράτος, δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ανάπτυξης, αποκαθιστά τις αδικίες που δημιούργησαν οι πολιτικές των Μνημονίων.

Εχουμε διασφαλίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας για να μπορούμε να βγαίνουμε με ασφάλεια και σταθερότητα στις αγορές, όποτε εκτιμά η πολιτική ηγεσία ότι είναι ευνοϊκή στιγμή. Εχουμε πρόσβαση στις αγορές με μειωμένα επιτόκια δανεισμού, τα οποία συνεχίζουν να μειώνονται σταθερά. Εχουμε σταθεροποιήσει την οικονομία, ανακάμπτουμε σταθερά, προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και αναδιανέμουμε τον παραγόμενο πλούτο με δίκαιο τρόπο.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις για την οικονομία μας έλαβαν χώρα ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας, αλλά και καταργώντας στην πράξη, σε πολλές περιπτώσεις, τη λογική των Μνημονίων. Το είδαμε να συμβαίνει με την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την πορεία οικοδόμησης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Οι δεσμεύσεις της χώρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα μειώθηκαν σημαντικά και η διεθνής αξιοπιστία μας έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Πρέπει ωστόσο να είμαστε αντικειμενικοί, να κάνουμε αυτοκριτική και να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Δεν εθελοτυφλούμε και γνωρίζουμε ότι δεν καταφέραμε σε μια τετραετία να ανακτήσουμε όσα χάθηκαν στη δίνη μιας τόσο βαθιάς και συστημικής κρίσης. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, κι αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν, για αυτό και ζητούν περισσότερα, τραβώντας μας από το μανίκι και στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα στις ευρωεκλογές.

Στις νέες συνθήκες που έχουμε διαμορφώσει, έχουμε στρώσει το έδαφος για να κάνουμε περισσότερα. Εχουμε ετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο για τα μεσαία στρώματα, που εκκινεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση και καταλήγει στην ενίσχυση των αναπτυσσόμενων τάσεων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Η στρατηγική μας όταν αναλάβαμε το 2015 είχε ως πρώτο στόχο τη στήριξη όσων είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων όλων των συμπολιτών μας που πριν από την κρίση αναγνώριζαν τον εαυτό τους στη μεσαία τάξη. Οι σκληρές πολιτικές λιτότητας και η ύφεση προκάλεσαν ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό σοκ στην ελληνική κοινωνία, και αυτό είναι που ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να ξεπεράσουμε πλήρως, περνώντας από τη διαχείριση της κρίσης στη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε και η Προοδευτική Συμμαχία. Μια στρατηγική επιλογή για εμάς και προϋπόθεση για μια πειστική και ενωτική απάντηση στο αλληλοτροφοδοτούμενο δίπολο νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αντιπαρατίθενται δύο προγράμματα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών που δεν θέλουν μια παλινόρθωση του παλιού πολιτικού και οικονομικού συστήματος και ζητούν από εμάς τολμηρές και τεκμηριωμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις. Από την άλλη, έχουμε το πρόγραμμα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που μας γυρνά πίσω στα σκοτεινά χρόνια της λιτότητας και της εργασιακής ζούγκλας, στις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν, που μας οδήγησαν στα Μνημόνια, αλλά δεν μας έβγαλαν από αυτά. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο προγράμματα καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες την επόμενη μέρα για τον τόπο μας.